Pundet stiger på brexitoptimism

Europaräntorna handlas upp på måndagen, samtidigt som börserna står på plus och euron går sidledes.
Pundet stiger på brexitoptimism - pund-brexit-700_binary_6953517.jpg

Pundet tappade initialt något på i den asiatiska handeln på måndagsmorgonen, men har återhämtat sig därefter upp över 1:30-nivån mot dollarn. Det är en nettoförändring på +0,4 procent från fredagen.

Den mycket emotsedda omröstningen om brexitavtalet i parlamentet på lördagen slutade i ett ”jaså jaha”. Regeringens försök att rösta igenom avtalet stoppades av ett tillägg som kräver att Storbritannien begär uppskov om utträdet ur EU tills all nödvändig lagstiftning är på plats. Syftet är att undvika en hård brexit.

Boris Johnson skickade motvilligt denna begäran på lördagskvällen och europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade att han kommer att konsultera de 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer ”de närmaste dagarna” om hur EU ställer sig till begäran.

Om underhuset godkänner avtalet väntas EU besluta om en kortare förlängning för att all lagstiftning ska komma på plats. Om underhuset inte godkänner avtalet väntas en längre förlängning, kanske till den 31 januari.

Steve Baker, ledare för ERG (en grupp mer hårdföra brexitörer inom Tories) sade på måndagen att de är redo att kompromissa för att få Storbritannien ut ur EU.

Dominic Raab, den brittiske utrikesministern, sade på söndagen att regeringen bedömer att den har tillräckligt stöd för avtalet i omröstningen som den enligt brittisk media avser hålla på måndagen. Men det är osäkert om underhusets talman John Bercow kommer att tillåta omröstningen.

Pundet fick lite stöd av uppgifter om att DUP inte skulle stödja Labours vilja att kräva en tullunion för hela landet, vilket kan vara ett hinder mindre i vägen för regeringen att få igenom avtalet i närtid.

Deutsche Bank skrev i en kommentar till helgens utveckling, citerat av CNBC, att utsikterna för en lösning utan hård brexit fortsatt är ljusare och att Johnson tycks ha stöd för sitt avtal vid en senare omröstning. Goldman Sachs har dragit ned sin sannolikhet för en hård brexit till 5 från 10 procent.

”Även om siffrorna i parlamentet är extremt jämna, så sätter vi en sannolikhet på 60 procent att regeringen får igenom avtalet i dag eller i morgon. Vi väntar oss att pundet då kliver in i en ny jämviktsnivå på 1:30-1:35 mot dollarn om parlamentet godkänner avtalet”, skrev Lee Hardman på MUFG i en kommentar enligt Bloomberg News.

Erik F. Nielsen på Unicredit konstaterar att farsen fortsätter. Han tror att EU kommer att invänta ett beslut i Storbritannien, och hans egen gissning är att parlamentet kommer att rösta igenom Johnsons avtal. Även om oppositionen kommer att försöka få igenom tillägg som en ny omröstning eller löfte om tullunion, så finns det ingen majoritet för detta.

Därmed skulle kunna Storbritannien kunna lämna EU och leva i en övergångsperiod. De kommer tvingas följa EU:s regler men optimisterna hoppas att det är då Storbritannien ska sluta nya bra avtal med USA, Kina etc. Men detta kommer att ta tid.

Brexitavtalet är inget mer än ett skilsmässoavtal och mycket osäkerhet kommer att bestå om de framtida relationerna.

”Den brist på klarhet som brexitomröstningen inneburit för investeringarna mellan Storbritannien och omvärlden har bara börjat. Vi står inför ett decennium av fortsatt osäkerhet som säkerligen kommer att göra att Storbritannien kommer visa lägre tillväxt än jämförbara länder åratal framöver”, skriver Unicredit.

Statistik från Sydkorea och Japan visade på en svag exportutveckling i september-oktober.

I skuggan av brexit pågår handelssamtalen mellan USA och Kina. Vice premiärminister Liu He sade i helgen att Kina kommer att samarbeta med USA för att möta varandras oroskällor på en grund av rättvisa och ömsesidig respekt, och att ett stopp för handelskriget skulle vara bra för båda och resten av världen.

Han Zheng, även han vice premiärminister, sade att de kommer att sträva efter att ytterligare minska tullarna och icke-tariffära hinder för globala investerare. Kina kommer att öppna sina dörrar än mer, sade han enligt Reuters.

Donald Trump upprepade i fredags att han tror att ett handelsavtal (som han tidigare kallat ”fas 1-avtal”) kommer att kunna undertecknas vid Apec-mötet 16-17 november.

IMF underströk efter sitt årsmöte i Washington vikten av att lösa existerande handelsspänningar och stötta reformer av WTO. Tillväxten väntas tillta nästa år men utsikterna är högst osäkra med betydande nedåtrisker.

Christine Lagarde, avgående IMF-chef, uppmanade beslutsfattarna att avluta handelskriget, som hon sade allvarligt påverkar den globala ekonomin.

Hon varnade även Donald Trump från påtryckningarna på Fed att sänka räntan, då det kan riskera prisstabiliteten.

Federal Reserves vice-chef Richard Clarida lämnade i ett tal på fredagskvällen dörren öppen för en tredje räntesänkning i följd och sade att utsikterna är fördelaktiga men att Fed kommer agera ”som lämpligt” för att bibehålla expansionen.

Prissättningen i Fed funds-terminerna indikerar en sannolikhet på cirka 90 procent att Fed ska sänka igen vid FOMC-mötet den 29-30 oktober, om flera bedömare noterar att när förväntningarna är så högt uppskruvade brukar Fed leverera. Fed har nu inträtt i sin tysta period inför mötet.

USA-räntorna stiger i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp.

Svenska räntor har stigit 1-4 punkter på måndagen, medan kronan är 5 öre starkare mot dollarn och 2 öre starkare mot euron.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.