”Putins bankir” stämmer Ryssland på 100 miljarder

Den landsförvisade affärsmannen Sergei Pugachev har lämnat in en stämningsansökan mot den ryska staten med Vladimir Putin i spetsen, som han hävdar har tvångsinlöst hans privata tillgångar.

Sergei Pugachev, som kallats för ”Putins bankir”, har stämt den ryska staten på 12 miljarder dollar, drygt 100 miljarder kronor, skriver Financial Times. Enligt Pugachev har han blivit fråntagen tillgångar som bland annat inkluderar ett byggprojekt på Röda torget i Moskva, ett skeppsvarv i S:t Petersburg och ett kollager i Sibirien.

Målet ska avgöras i Permanenta skiljedomstolen i Haag, även kallad Haagtribunalen. Det är samma domstol som i fjol dömde ryska staten att betala 50 miljarder dollar till före detta aktieägare i ryska oljebolaget Yukos. Bolaget ägdes ursprungligen av Michail Chodorkovskij som fängslades hösten 2003. Året därpå såldes Yukov via en tvångsauktion till Gazprom, ägt av ryska staten. Ryssland har dock vägrat att betala skadeståndet.

Pugachev hoppas nu att domstolen ska komma till samma slutsats i hans fall. Men målet kan ta många år, skriver Financial Times som också menar att rättegången kan försämra Rysslands förhållande ytterligare till Europa och USA.

Ryssland i sin tur vill gripa den före detta Kremlsenatorn Pugachev som anklagas för förskingring och missbruk av tjänsteställning. Ryssland har också lyckats frysa Pugachevs tillgångar.

”Under de senaste åren har Ryssland bedrivit ett flerfrontskrig mot mig, min familj och mina investeringar”, skriver Pugachef i ett skriftligt uttalande enligt FT.

Sergei Pugachev ska själv ha hjälpt Vladimir Putin till makten 1999 men deras allians bröts 2008 när Putin försökte ta över hans affärsimperium. Pugachev flydde därför till Storbritannien och sedan vidare till Frankrike där han fick uppehållstillstånd.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.