Rekordlön för Elux nya vd

Elextroluxs nye vd Keith McLoughlin får mycket bra betalt för att ta över Hans Stråberg gamla vd-jobb. Sammantaget kan han få 74,5 miljoner kronor i ersättning under sitt första år som vd.

Keith McLoughlins generösa avtal innefattar en årslön på 10,6 miljoner kronor och en bonus på maximalt en årslön. Utöver detta får han ett engångsbelopp på 45 miljoner kronor samt en pensionspremie på 8,3 miljoner kronor.  I det sista beloppet ingår också kostnader för bostad, skolgång och ersättning för högre levnadskostnader, skriver Svenska Dagbladet.

 

Keith McLoughlin började vid Electrolux i mars 2003. Han har tidigare varit globalt ansvarig för produktutveckling och tillverkning av koncernens vitvaror samt för inköp. Han har också varit chef för Electrolux vitvaruverksamhet i Nordamerika.

 

Unionens ordförande Gunilla Brandt är kritisk till rekordavtalet och många medlemmar är besvikna och avtalet sticker i ögonen på många, berättar hon för SVD. Unionens medlemmar fick nöja sig med 0,7 procent i årets löneavtal.

 

– Bolagets chefer måste inse att minimala löneökningar till de anställda och stora lönepåslag till toppcheferna påverkar motivationen hos många, säger Gunilla Brandt till SVD.

 

Ulf Carlsson, koncernfacklig ordförande för Metallklubben på Electrolux, menar att det bör finnas bättre utrymme för högre lönepåslag för medlemmarna i kommande förhandlingar.

 

– Den här typen av löneökningar har ju inte funnits när vi har förhandlat. Men finns det så här generösa utrymmen för chefer hoppas vi förstås på bättre påslag kommande år, säger Ulf Carlsson till SVD.

 

Även på Folksam är man kritiska till jätteavtalet. McLoughlins föregångare Hans Stråberg hade en fast lön på 8,8 miljoner kronor.

 

– Vi på Folksam var tveksamma redan till Hans Stråbergs lön. Nu höjer man lönen ytterligare för McLoughlin utan att offentligt redovisa det i ett pressmeddelande. Det gör oss förstås än mer skeptiska, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam till SVD.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco