Röd prislapp på it-bolaget

Enea värderas till förvånansvärt låga multiplar. Aktiemarknaden är för pessimistisk kring tillväxtmöjligheterna.

Mjukvarubolaget Enea har fortsatt rosa aktiemarknaden och för sjätte kvartalet i rad har vinsten förbättrats jämfört med föregående år. Rörelsemarginalen har nu parkerat över målet om 20 procent och mäter 21,6 procent under den senaste 12-månadersperioden. Avkastningen, utdelningen på 3 kronor inkluderad, summerar till över 20 procent. Lite förvånande värderas bolaget bara till cirka 9 gånger rörelseresultatet.

Att vinsterna inte värderas högre stavas en oro kring Eneas tillväxtmöjligheter på kort och medellång sikt, framför allt inom mjukvaruområdet. Årets första nio månader ökade omsättningen med blygsamma 3 procent. Dock uppvisade tredje kvartalet ett lyft med 8 procent, som visserligen var något valutadopat. Hela tillväxten var dock driven av tjänsteförsäljning, som står för en tredjedel av omsättningen.

Även om det är en utmaning så bedömer vi att Enea klarar av den pågående övergången till real­tids­operativsystem baserade på Linux. Ett antal tecknade Linux-avtal samt en fortsatt hög investeringsnivå borgar för att Enea hanterar transformeringen väl.

Kortsiktigt har utbyggnaden av mobilnäten handlat mycket om kapacitetsutbyggnad, vilket inte har gynnat Enea. Det krävs utrullning av nya basstationer, switchar och routrar för 4g-näten och på sikt 5g-näten, för att driva tillväxten för bolagets operativsystem.

Ett annat sätt att växa är som bekant via förvärv. Vd Anders Lidbecks historik från Telelogic talar för att det kan skapa stora värden för aktieägarna. Enea har drygt 160 miljoner kronor i nettokassa motsvarande cirka 10 kronor per aktie. I vår räknar vi med minst 3,5 kronor i utdelning som motsvarar en direktavkastning kring 6 procent.

Samtidigt är Enea en het uppköpskandidat där budpremien kan bli betydande likt förvärvet av Readsoft, som hade mycket sämre lönsamhet än Enea. Förvärvsmultiplarna hamnade på över 30 gånger rörelseresultatet. Relativt andra börsnoterade mjukvarubolag, till exempel IFS, handlas Enea dessutom med en väldigt stor och omotiverad rabatt. I rätt börsklimat kan Enea därför värderas upp ganska betydligt. Vår riktkurs på 80 kronor ger p/e 15 och ev/ebit 11 på våra prognoser för nästa år.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB