Saab och FMV tecknar miljardkontrakt på nytt materiel till Gripen E

Försvarsbolaget Saab har mottagit en beställning från FMV avseende nytt materiel till Gripen E. Detta är en tilläggsbeställning till det ursprungliga Gripen E-avtalet från 2013. Ordervärdet uppgår till 1,4 miljarder kronor. Det framgår av ett pressmeddelande.
Jas 39 Gripen E.
Jas 39 Gripen E. Foto: Henrik Montgomery / TT
Det ursprungliga avtalet avseende utveckling och modifiering av Gripen E, som undertecknades i februari 2013, bygger på att visst materiel skulle återanvändas från den existerande Gripen C/D-flottan som finns i Försvarsmaktens ägo.

Istället för att återanvända materiel från Gripen C/D, anskaffas nytt materiel till en del av de sammanlagt 60 Gripen E som Sverige har beställt. Detta tillvägagångssätt säkrar möjligheten för Försvarsmaktens operativa Gripen C/D-flygplan att fortsatt producera den flygtid som behövs, under tiden som Gripen E levereras och förbandssätts.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.