SEB: Elräkningen kan bli chockartad för många

Elpriser kan lyfta inflationen till nästan 4,5 procent i december och för många hushåll och företag kan elräkningen bli chockartad de närmaste månaderna. Det skriver SEB i en ny rapport.
Elpriser, inflation
Foto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT

SEB har justerat upp sina inflationsprognoser betydligt i takt med att elpriserna stigit. Den senaste prognosen som publicerades i mitten på december visade att att inflationen kunde stiga till lite över 4 procent i december och att den ligget kvar på den nivån under det första halvåret 2022.

Men elpriserna har fortsatt att stiga och enligt den senaste observationen ser KPIF istället ut att kunna närma sig 4,5 procent i december.

Terminerna för början av året pekar just nu på ännu högre priser under vintern trots att elpriserna föll tillbaka lite inför julen, framgår det av rapporten.

”Elmarknaderna är dock mycket volatila och en stor nedgång för gaspriserna i Europa när den svenska marknaden var stängd inför julen skulle kunna leda till att priserna faller tillbaka när marknaderna öppnar idag, framgår det av rapporten”, tillägger SEB.

Prisstegringen ger genomslag på bred front.

”Elräkningen under de närmaste månaderna kan dock bli en chockartad upplevelse för många hushåll och företag. Sannolikheten för att regering och riksdag vidtar åtgärder för att lindra de värsta konsekvenserna av prisökningen ökar och Moderaternas förslag om att slopa elskatten i januari och februari skulle t ex minska inflationen dessa månader med 0,6-0,7 procentenheter. Höga energipriserna är ändå en ”ilsken svan” (att elpriserna är höga är uppenbart, så den kan knappast kallas svart) som riskerar stjälpa annars starka utsikter för svensk tillväxt”, skriver SEB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.