SEB: Glöm nya bubblor – men börsen stiger närmaste året

Fjolårets bubblor på börsen kommer inte komma tillbaka. Men räkna ändå med att börsen stiger det närmaste året, spår SEB i ny makrorapport.
SEB: Glöm nya bubblor – men börsen stiger närmaste året - UNGDOM EKONOMI
Börsen stiger det kommande året, spår SEB. Foto: Stina Stjernkvist / TT

“Vi räknar med en positiv börsutveckling i Norden det närmaste året med stöd från minskad oro över inflation och räntor i USA.” Så skriver SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall i makrorapporten Ögat på torsdagen.

Han anser att värderingarna nu ligger på attraktiva nivåer. Han skriver att såväl nordiska börser som svenska storbolag handlas på ett P/E-tal på strax under 15 för de kommande 12 månaderna. Det är 7-10% lägre än snittet för det senaste decenniet.

“Storbolagen är attraktivt värderade”

“Framför allt de svenska storbolagen är även attraktivt värderade sett till värderingen av eget kapital”, skriver Esbjörn Lundevall.

Däremot avråds investerare från att kasta sig över “2021 års vinnare och 2022 års förlorare på börsen”, skriver han och påpekar att dessa oftare är samma bolag.

“Utan bubbelpumpande centralbanker ser vi inget skäl att spekulera i en snar återgång till fjolårets investerarbeteenden och preferenser. Det är osannolikt med P/E-tal närmare 100 gånger årsvinsten för småbolag med ensiffrig tillväxt och stora premiumvärderingar mot substansvärde på tillgångsförvaltande bolag”, heter det i makrorapporten.

Aktiechef: “Öka på kassan igen”

Riktigt lika positv är inte Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg. Åtminstone inte på kort sikt. Han råder investare som ökat sin andel aktier på slutet att ta hem lite vinst och “öka på kassan igen”.

”Vill man inte sitta med en högre andel likviditet så skulle jag titta på att växla över från mer cykliska bolag som varit väldigt starka och gå över till mer defensiva bolag”, säger han i podden “Investera och Agera”.

Du kan läsa mer om Hedbergs syn på börsen här.

Vill du veta vilka aktier som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.