SEB: Julbordet 6% dyrare än i fjol

Maten på de svenska julbordet blir 6,2% dyrare i år jämfört med i fjol.
SEB: Julbordet 6% dyrare än i fjol - JULBORD julmat
Foto: Johan Nilsson / TT

SEB:s årliga julbordsindex visar att priserna på äpplen, småcitrus, ägg, lax och godis stigit kraftigt.

”Det är med andra ord dyrt som bara den, men också lite hoppfullt. Det positiva är att de stora nivålyften faktiskt skedde förra året och fram till och med mars i år, och att årets ökning av Julbordsindex är lägre än förra årets ökning på drygt 16%”, säger bankens ekonom Marcus Widén.

Samtidigt har inte all mat stigit så mycket i pris, bland annat vitkål, sallad och kaffe. Hårdosten har minskat i pris. Vissa kritiska varor för julbordet, så som sillen, brukar dessutom ofta gå ner i pris i december.

Jämfört med under 2021 har ägg ökat med 40% i pris, medan lax ökat med 30%. Sillen har ökat med 25%, och övriga animaliska protein med 15-20%.

I SEB:s så kallade julbordsindex, en årlig analys, hämtar banken data från SCB och tittar på prisförändringen över de senaste tolv månaderna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets