Shell drar sig tillbaka från Alaska

Oljebolaget Shell drar sig tillbaka från borrning utanför Alaska för en "överskådlig framtid". Bolaget har genomfört en prospekteringsborrning i Tjuktjerhavet, beläget norr om Berings sund mellan Sibirien och Alaska.

Shell har funnit indikationer på olja och gas men de är inte tillräckliga för att motivera ytterligare prospektering, skriver bolaget i ett pressmeddelande. Beslutet medför att bolaget förväntas ta en nedskrivning av projektet framöver.

Bolaget kommer därför försegla och överge brunnen i enlighet med amerikansk lagstigtning.

– Shell fortsätter att se viktig prospekteringspotential i bassängen och området kommer sannolikt i slutändan vara av strategisk betydelse för Alaska och USA, uppger bolaget men menar samtidigt att utfallet i dagsläget är en besvikelse.

Beslutet att dra sig tillbaka från Alaska uppges bero på resultaten från borrningen, de höga kostnaderna i projektet samt utmanande och oförutsägbar lagstiftning offshore Alaska.

Alaskaprojektet är värderat till cirka 3 miljarder dollar i bolagets balansräkning. Shell väntas ge en uppdatering vid rapporten för det tredje kvartalet och först då står det klart hur stor nedskrivning det kan bli tal om.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.