Siffrorna som är Ingves huvudbry

Låg inflationstakt, dyrare euro och börsfall. Mycket har hänt sedan Riksbankens senaste räntebesked i mitten av december. I morgon torsdag är det dags igen.

Senaste ändringen av reporäntan ägde rum i juli i fjol när räntan sänktes med 10 punkter till rekordlåga -0,35 procent.

På torsdagsmorgonen meddelar Riksbankschefen Stefan Ingves om det blir någon ny justering. Enligt bankens egen räntebana, som offentliggjordes i samband med räntebeskedet den 15 december i fjol, ska räntan ligga still.

Det har dock hänt en del sedan dess. Redan dagen efter beskedet höjde den amerikanska centralbanken Federal Reserve styrräntan för första gången på närmare tio år och oron i omvärlden har sänkt OMXS30-indexet med drygt 10 procent. Kronan har under perioden stärkts med cirka 1 procent gentemot dollarn och försvagats med drygt 2 procent mot euron.

Sveriges inflationstakt, mätt som KPI, har varit 0,1 procent under november och december i fjol. Hur inflationen utvecklats under januari 2016 presenterar SCB nästa torsdag den 18 februari. Inflationstakten (HIKP) i euroområdet har i sin tur stigit till 0,4 procent i januari från 0,2 procent i december. I november var siffran 0,1 procent.

Enligt SEB:s undersökning från den 3 februari räknar 60 procent av marknadsaktörerna med att Riksbanken sänker reporäntan med 10-15 punkter medan 40 procent spår att den ligger still.

Samtidigt visar SKOP:s undersökning, som genomfördes 1-4 februari, att 82 procent av de svenska företagen tror att räntorna är oförändrade på tre månaders sikt.

– En sänkning skulle visa på ett misslyckande för Riksbanken och tydliggöra dess oförmåga att kommunicera med företagen, säger SKOP:s analytiker docent Örjan Hultåker.

Enligt SME Direkts prognosenkät spår åtta av 14 bedömare att Riksbanken sänker reporäntan med 10 punkter till -0,45 procent. En bedömare tror på en sänkning till -0,50 procent medan fem stycken spår en oförändrad ränta.

En av de sex deltagarna i DI:s skuggdirektion anser att Riksbanken bör sänka reporäntan medan övriga vill att den ska ligga still. I skuggdirektionen ingår Swedbanks makroansvarig Olof Manner, Sjätte AP-fondens ordförande Ebba Lindsö, SEB:s seniorekonom Klas Eklund, Länsförsäkringars chefsekonom Anna Öster, Swedbanks seniorekonom Cecilia Hermansson och Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms Universitet.

Riksbankens räntebesked presenteras klockan 09.30, torsdagen den 11 februari.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.