Slättö om köpet från Ilija Batljan: ”Logistea-aktien är attraktivt värderad”

Ilija Batljan Invest har sålt hela sitt innehav i fastighetsbolaget Logistea till Slättö. Fondbolaget berättar nu varför de köpte aktieposten av SBB-grundaren: "Vi tror att detta kommer bli en bra affär för våra fondinvesterare", säger Johan Karlsson, managing partner på Slättö, till Affärsvärlden.
Slättö om köpet från Ilija Batljan: ”Logistea-aktien är attraktivt värderad” - Namnlös design
Johan Karlsson, managing partner på Slättö Fonder, och Ilija Batljan, tidigare VD för SBB. Foto: Pressbild

SBB-grundaren Ilija Batljan har en tuff period bakom sig. I början av maj kunde Affärsvärlden berätta att stamaktien i Ilija Batljan Invest AB har ett substansvärde på 0 kronor, till följd av att SBB-aktien imploderat.

Sedan dess har Ilija Batljan Invest både skjutit upp räntebetalningar och gjort sig av med tillgångar. Nyligen såldes en femtedel av aktierna i Neobo. Och under måndagen kom nyheten att Ilija Batljans bolag sålt hela innehavet i logistikfastighetsbolaget Logistea till Slättö. Totalt är affären värd 290 miljoner kronor.

”Slättös fonder investerar tematiskt i nordiska fastigheter och teamet inom vår integrerade verksamhet Evolv Property, som fokuserar på lager- och logistikfastigheter, har följt Logistea under lång tid. Nu uppstod en möjlighet att köpa en post och vi tycker att aktien är attraktivt värderad. Vi tycker om bolaget, dess ledning och deras innehav och tror att detta kommer bli en bra affär för våra fondinvesterare”, skriver Johan Karlsson, managing partner på Slättö, i ett mejl.

Vad ser Slättö för uppsida med Logistea?

”Vi har agerat framgångsrikt i Logisteas segment de senaste fem åren och vi gjorde en del försäljningar under slutet av 2021 och inledningen av 2022 som i efterhand får anses vara vältajmade. Under fjolåret och för närvarande har vi lyckats väl i att resa nytt kapital till nya och befintliga fondmandat. Vi känner oss bekväma att utifrån kompetens värdera bolagets portfölj och dess potential. Bolaget har en bra ledning med sunda värderingar och vi ser goda möjligheter inom projektutveckling för bolagets fastighetsbestånd som vi tror kan lyfta bolaget”, berättar Johan Karlsson.

Vilka nedsidor ser ni då med Logistea?

”Logistea har liksom flertalet andra fastighetsbolag en utmaning i att bevisa sig trovärdiga för långsiktiga investerare, långivare och andra intressenter i en turbulent marknad. Vi hoppas kunna bidra till transformationen mot ett stabilt bolag som har förutsättningar att växa och över tid attrahera förtroende från institutionella ägare.”

Ser hur andra agerar

Johan Karlsson vill inte ge några kommentarer om själva förhandlingen och vill inte spekulera i när det vänder för fastighetsbolagen på börsen. Men en generell marknadskommentar ger han till Afv:

”Vi tror att det kommer att finnas betydande möjligheter under innevarande och nästa år för den som har torrt krut. Det är uppenbart att många konventionella fastighetsbolag strukturellt är pressade och att fonder har kapacitet att vara köpare. Det återstår att se hur inhemska institutioner agerar.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets