Starbreeze gasar vidare

KOMMENTAR: Datorspelbolaget låter verkligen framtidssatsningarna kosta på. Samtidigt säljer insiders.

Rörelseresultatförlust på ebit-nivå i vartenda segment och ebitda-förlust på helheten, trots att över 40 procent av de redovisade intäkterna är aktiverat utvecklingsarbete som läggs till balansräkningen. Det är facit för tredje kvartalet i datorspelsbolaget Starbreeze.

Kassaflödesmässigt går kalkylen ihop genom att bolaget lånat upp 100 miljoner kronor av sin nya Nordea-kredit på totalt 150 miljoner kronor. Därtill har Starbreeze befriats från att investera mer i virtual reality-samriskbolaget StarVR, där nu partnern Acer får skjuta till kapitalet och ökar sitt ägande.

Enligt dess färska mål ska Starbreeze genom kommande spel kunna nå minst 2 miljarder i intäkter till 2020. Ebitda ska bli positivt igen från fjärde kvartalet 2018, och framåt. Det är fyra kvartal till dess.

Frågan som börsen ställer sig är om bolagets bedömning att pengarna räcker i  ”åtminstone” 12 månader håller. De senaste fyra kvartalen summerar det fria kassaflödet hos Starbreeze till -481 miljoner kronor. Nu finns 432 miljoner i kassan, plus 50 miljoner till att låna från Nordea.

Insiders nettosålde aktier precis inför delårsrapportens tysta period. Inte minst vd:n och största ägaren Bo Andersson Klint, som via ägarbolaget Varvtree nettosålde för ungefär 39 miljoner kronor i oktober, enligt ägartjänsten Holdings. Andersson Klint har dock sett till att försvara sin röststyrka genom att köpa röststarka A-aktier för att kompensera för sin betydligt större försäljning av B-aktier. Varvtree kontrollerar nu 8,5 procent av kapitalet och 24,6 procent av rösterna, enligt Holdings.

Samtidigt har förväntningarna på Starbreeze kommit ned rejält sedan Affärsvärldens väntaaråd i våras. Aktiekursen har ungefär halverats.

2018 blir ett spännande år för de prövade aktieägarna i Starbreeze.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.