Stena-arvtagarna satsar 1,2 miljarder i Northvolt och H2 Green Steel

En av hörnpelarna i Stenasfären, återvinningsföretaget Stena Metall AB, ägs sedan ett drygt år av Dan Sten Olssons barn William och Selma. Bredvid den operativa verksamheten har de nya ägarna idag investeringar på nära 1,5 miljarder kronor i bolag grundade av Harald Mix.
Stena-arvtagarna satsar 1,2 miljarder i Northvolt och H2 Green Steel - miljardmix_webb
Den förmodade kronprinsen till Stena-imperiet, William Olsson, styr redan Stena Metall. Miljardkassan, som ska borga för likviditet i bolaget, satsar han på Vargas högriskprojekt. Foto: Pressbilder. Kollage: Johan Wessel

Under generationsskiftet i en av Sveriges mäktigaste familjer sticker kronprinsen ut hakan med en miljardsatsning på Harald Mix. Det är William Olsson, son till patriarken Dan Sten Olsson, som via sitt nya ägande i Stena Metall har investerat i såväl Northvolt som Polarium och H2GS.

Stenasfären, ägd av göteborgsfamiljen Olsson, består numera av tre huvudbolag: rederiet Stena AB, investmentbolaget Stena Sessan och återvinningskoncernen Stena Metall. Under fyrtio år har Dan Sten Olsson styrt hela konglomeratet i egenskap av VD och 51%-ig ägare, bredvid syskonen Madeleine Olsson Eriksson och Stefan Olsson.

Familjemedlem Ägande %
Stena AB Stena Metall Stena Sessan
Madeleine Olsson Eriksson 12.5 12.5 0.0
Gustav Eriksson 6.0 6.0 0.0
Marie Eriksson 6.0 6.0 0.0
Dan Sten Olsson 51.0 0.0 0.0
William Olsson 0.0 25.5 25.0
Selma Åkefeldt Olsson 0.0 25.5 25.0
Stefan Olsson 24.5 24.5 50.0
Källa: Afv/Forbes, Bolagsrapporter, Bolagsverket

För ägartrion i åttioårsåldern står ett arvskifte för dörren och familjen har redan tagit tydliga steg mot succession. Madeleine klev ur Stena Sessan för några år sedan och grundade ett eget investmentbolag, Formica Capital, som hon samäger med sina två barn. Dan Sten å sin sida skänkte något senare sin del i bolaget till William och syster Selma Olsson Åkefeldt. Sessan äger bland annat en aktiepost värd 1,7 miljarder kronor i Scandic Hotels, bredvid nystartade techbolag som Exeger och Voi.

Återvunnen son

För drygt ett år sedan, i december 2022, skänkte familjeöverhuvudet även sina 51% i Stena Metall till sonen och dottern.

William Olsson under sin karriär som filmregissör. Hans film Förtroligheten hade premiär vid Göteborgs filmfestival 2013 och vann Stora Priset för bästa film samt pris för bästa manus och foto vid Shanghai International Film Festival samma år. Den senaste filmen gjorde han 2018, I’m not a bird.

Dan Sten har i samband med en tidigare kartläggning av familjen sagt till Afv att han är stolt över sonens insatser som styrelsemedlem i både Sessan och Metall, med implikationen att han så småningom även kommer att ta över Stena AB-skutan – en nästa akt som inte alltid varit självklar eftersom William tidigare satsade på en karriär som filmregissör och fortfarande omtalas som en “konstnärssjäl”. Dotter Selma arbetar som läkare och är passiv ägare både i Metall och Sessan.

Metall är grundplåten

Affärer inom och runt återvinning är på frammarsch och Stena Metall har expanderat mycket snabbt. Idag har koncernen runt 4400 anställda i 9 länder och omsatte 44,3 miljarder kronor under det brutna räkenskapsåret 2022/23 – en fördubbling av från året före. För Stena är det dock inte alls någon ny affär – tvärt om var startskottet för dagens konglomerat en skrothandel som Dan Stens pappa Sten Allan Olsson grundade i Göteborgs skärgård 1939. Först senare blev rederiet ikonen i familjens imperium.

Under vinjetten cirkulär ekonomi rymmer Stena Metall verksamhetsområden som sträcker sig en bra bit bortom ren återvinning, bland annat till förädling och nydesign av kunders aluminium och stål. Man hanterar också konfidentiella material och levererar marina bränslen till sjöss.

Ett tidigare affärsområde, BatteryLoop, som erbjuder laddnings- och lagringslösningar av gamla batterier, har nyligen sålts till Repono, där Stena Metall dock finns med som delägare bredvid bland andra ingenjörsföretaget NTM och Euronext-noterade Schneider Electric.

Tar rygg på Harald Mix

Bredvid de operativa verksamheterna finns dotterbolaget Stena Metall Finans, som man kallar en “intern bank”. Med sju anställda i Sverige och Schweiz har den i uppdrag att förvalta investeringar och hantera bolagets finansiella risker. Som ett mål skriver man på hemsidan att Finans ska upprätthålla likviditet i koncernen.

I det syftet äger bolaget en portfölj av börsaktier med ett totalt värde på drygt 200 miljoner kronor, fördelat över 25 innehav i bland annat Essity, Boliden och Handelsbanken, enligt Holdings. En ansenlig summa, som dock var betydligt större för bara två år sedan. Då hade portföljen över 60 noterade innehav värda 525 MSEK.

Stena Metall Finans
Största innehav Kapital MSEK
Northvolt 2.01% 983
Polarium 1.07% 102
H2GS 0.33% 99.8
Essity 0.02% 34.8
Tingsvalvet 1.44% 13.0
Alimak Group 0.12% 12.8
Cibus Nordic Real Estate 0.17% 12.8
Corem 0.00% 11.8
Swedbank 0.00% 11.3
Handelsbanken 0.00% 11.0
Källa: Holdings
En del av börsportföljens pengar tycks nu ha slussats till investeringar utanför börsen, närmare bestämt till tre bolag inom förnybar energi som alla grundats av Harald Mix investmentbolag Vargas. Stena Metalls största “bet” är Northvolt, där innehavet är värt nära en miljard kronor, motsvarande 2% av kapitalet. Med det intar skrotbolaget plats 12 i ägarlistan, strax bakom tyska biltillverkaren BMW.

Northvolt-investeringen gjordes i september 2020 och två år senare investerade Stena Metall Finans i Mix andra batteri- och lagringssatsning Polarium, till ett värde som Holdings idag uppskattar till 100 miljoner kronor. För att fullborda en Mixad treklöver har man även en post värderad till 100 miljoner kronor i H2GS.

Totalt har alltså William och Selma placerat 1,2 miljarder kronor i de Mix-kopplade bolagen. Det kan ställas i relation till de senaste siffrorna från Afv:s miljardärsbevakning i samarbete med Forbes, som värderar syskonens förmögenheter till vardera 4,5 miljarder kronor.

Det är med andra ord rejäla pengar som William Olsson och hans syster valt att satsa i Mix högriskprojekt. Till internbankens likviditet lär de inte bidra mycket. Å andra sidan passar innehaven strategiskt till Stena Metalls aktiviteter. Mellan batterilagringsdelen Repono, Northvolt och Polarium finns uppenbart delade intressen. Likaså mellan H2GS och Stena Metalls stålåtervinning.

Få satsar på Mix-klövern

Utöver Stena Metall har Vargas bara lockat två andra aktieägare att investera i såväl Northvolt som Polarium och H2GS: AMF Pension & Fonder, och den private investeraren Reinhold Geijer, vars post i Polarium är värd 32 miljoner.

Geijer är styrelseledamot, och före detta ordförande, i noterade strategi- och ledarskapskonsulterna BTS Group. Tidigare i karriären var han VD och koncernchef för Föreningssparbanken, CFO för Telia och styrelseproffs med plats i bland annat Sjunde AP-fonden, OMX Stockholmsbörsen och Intrum Justitia.

Källor: Holdings

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från AMF