Stockholms Handelskammare ser fortsatt mörker i hotellbranschen

Det är fortsatt mörker i hotellbranschen och ännu syns ingen ljusning på hotellmarknaden, visar nya siffror för februari månad.
Hotell krisen
Ett hotell i centrala Stockholm har format ett hjärta genom att tända upp outhyrda rum. Foto: Anders Wiklund / TT
En analys från Stockholms Handelskammare visar att logiintäkterna hos svenska hotell var 65% lägre i februari jämfört med samma månad i fjol.

”Tyvärr kommer det nog se ut ungefär så här fram tills att vaccineringen verkligen genomförs och har effekt. Jag tror regeringen behöver ställa in sig på att ge stöd till sektorn åtminstone fram tills restriktionerna plockas bort”, kommenterar Stefan Westerberg som är chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Beläggningsgraden, jämfört med 2020, föll med 32 procentenheter för riket som helhet och 38 procentenheter för Stockholm.

Vidare säger Stefan Westerberg att branschen har gått i princip ett år med gigantiska inkomsttapp samtidigt som det varit relativt stora problem med utbetalningar av de statliga stöden. Hotellföretagen är i en mycket utsatt situation och kommer att behöva ytterligare i hjälp i väntan på att vaccineringen är utförd.