Prisraset fortsätter: ”Påverkas av de ökade elpriserna”

I september fortsatte utförsbacken för bostadspriserna – och störst är raset på villamarknaden. I september var slutpriserna på villor 3,3% lägre än i augusti, visar Valueguards nya siffror.
Prisraset fortsätter: ”Påverkas av de ökade elpriserna” - VILLOR I ENKÖPING
Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bostadspriserna föll med 2,8% i september, enligt nya siffror från Valueguard. Från toppen till botten har bostadspriserna rasat 11,3% i år.

Det är villamarknaden som är drivande bakom prisfallet. Villapriserna backade 3,3% i september jämfört med augusti. Bostadsrättspriserna backade samtidigt 1,9%.

I augusti spretade också siffrorna mellan bostadsrätter och villor. Då ökade bostadsrättspriserna med 0,6% medan villaindex visade ett tapp på 0,6%. En trend som nu håller i sig samtidigt som priserna på bostadsrätter vänder nedåt igen.

September tenderar att vara en mindre stark månad än augusti, men även justerat för säsong är villapriserna ned 2,4% och bostadsrättspriserna ned 1,5%.

Elpriserna sänker villamarknaden

Flera mäklarfirmor lyfter fram att pendeln har svängt. Från att större bostäder efterfrågades under pandemin är det nu yt- och energieffektiva bostäder som går bäst.

Andreas Moritz.

”Vi kan se att framför allt villamarknaden är fortsatt påverkad av de ökade elpriserna. Speciellt med tanke på att vi går mot en kallare årstid”, skriver Andreas Moritz, VD på Skandiamäklarna, i en kommentar.

Marcus Svanberg, som är VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, bekräftar att mindre bostadsrätter klarar sig bättre.

”På grund av det tuffa ekonomiska läget kommer allt fler tvingas prioritera den egna plånboken framför antal kvadratmeter boyta vid en bostadsaffär. Priserna på större bostäder och villor med hög elförbrukning riskerar att falla ytterligare, medan prisläget på mindre lägenheter kommer att ligga mer stabilt”, kommenterar han septembersiffrorna.

Marcus Svanberg. Foto: Anders Wiklund / TT

Spänt inför höstbudgeten

Flera mäklartoppar lyfter fram amorteringskravet som en faktor som kan förändra spelplanen, om den nya regeringen väljer att pausa det. Det som talar emot det är att Finansinspektionen avråder till pausat amorteringskrav i nuvarande läge.

Johan Nordenfelt, som är informationschef på Erik Olsson, menar att innehållet i höstbudgeten också kan vända den dystra utvecklingen på villamarknaden.

Johan Nordenfelt.

”Det blir spännande att se hur budgeten som presenteras om några veckor påverkar bostadsmarknaden. Redan nu har man lovat sänkta drivmedelspriser. Det gynnar villamarknaden mest eftersom pendlande med bil till och från arbetet blir billigare för de som bor utanför stadskärnan”, skriver han i en kommentar.

Fortsatt tapp i oktober

Valueguard har också studerat prisförändringar på bostäder i Stockholm och Göteborg under de två första veckorna i oktober. I Stockholm gick priserna ned med 1,6% och i Göteborg med 1,7%.

Flera mäklarfirmor lyfter fram att antalet besökare ser ut att öka något på lägenhetsvisningar i Stockholm och Göteborg, trots det rekordstora utbudet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet

Annons från Trapets
Annons från Invesco