Storbankerna: Svaga kronan får Riksbanken att höja räntan nästa vecka – och i höst

Den svaga svenska kronan kommer få Riksbankschef Erik Thedeén att höja räntan vid kommande riksbanksmöte. Det är storbankerna Swedbank och Nordea överens om, enligt färska uppdateringar.
Storbankerna: Svaga kronan får Riksbanken att höja räntan nästa vecka – och i höst - WEB_INRIKES
Bankerna förväntar sig en höjning av räntan på 25 punkter. Foto: Pontus Lundahl / TT

Under juni månad har vi bland annat sett räntehöjningar från ECB. I samband med detta höjde även Danmark räntan med samma 25 punkter för att försvara den danska kronans peggning mot euron. Nu höjer Nordea sin prognos för styrräntan i Sverige.

Banken beskriver i sitt nyhetsbrev att andra centralbanker blivit mer hökaktiga. Huvudanledningen till prognosförändringen är däremot den svaga kronan.

Det senaste året har euron gått upp 10% mot kronan och kostar nu 11,7 svenska kronor. Dollarkursen står samtidigt på nära 10,7 kronor, en ökning på 5,7% de senaste tolv månaderna. Nordea menar att detta tvingar Riksbanken att bli mer högaktig och förväntar sig att direktionen med Erik Thedéen i spetsen höjer räntan till 3,75% (+25bps) nästa vecka. Och ytterligare en höjning i höst gör att räntan toppar på 4%.

HÖJER PÅ NYTT I HÖST

Även Swedbank förklarar i en ny uppdatering att de ser en höjning på 25 punkter i korten – likt Nordea. Swedbank tror vidare att räntebanan kommer signalera ytterligare höjningar senare i höst. Även Swedbank lyfter en svag krona som anledning till kommande höjningar. Bankens ekonomer tror att räntan toppar på 4%.

De ser även försäljningar av statsobligationer som ett verktyg Riksbanken kan använda sig av för att få upp kronkursen. Dock är banken skeptisk till vilken effekt det skulle få.

”En upptrappning signalerar i vilket fall att direktionen tar växelkursen på allvar, efterfrågan på marknaden är samtidigt god och det bör vara en enkel åtgärd att enas om”, skriver Swedbank.

Nästa penningpolitiska möte kommer Riksbanken hålla på onsdag kommande vecka. Räntebeskedet kommer dagen därpå (29/6). Här är bankernas ränteprognoser för inför nästa veckas besked, och var de tror räntan står i slutet av året.

Bankernas ränteprognos Nu Q2 2023 Q4 2023
Nordea 3,50% 3,75% 4,0%
Swedbank 3,50% 3,75% 4,0%
Handelsbanken 3,50% 3,75% 3,75%
SEB 3,50% 3,75% 3,75%
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets