Svagaste börskorten 2017

Att diversifiering är smart i snabbrörliga tekniksegment stämde även 2017. Lägg till bostadsprojektörer så är förlorarlistan nära komplett.

Med någon timme kvar till stängningen av börsåret 2017 är det bioteknikbolaget Active Biotech som utmärker sig som årets allra svagaste aktie på Stockholmsbörsen. Active Biotechs totalavkastning på -83 procent förklaras framförallt av att forskningsresultaten uteblivit, både en och två gånger. Ett nytt åtgärdsprogram har hittills inte räckt och Active har nu inte längre finansiering som täcker de närmsta 12 månaderna.

Active var dock, som vanligt, inte det enda mindre bioteknik- och läkemedelsforskningsbolaget som gjorde sina investerare besvikna. Med bland de tjugo svagaste totalavkastningarna fanns även Oasmia, -72 procent, Moberg Pharma, -51 procent samt Medivir, -42 procent.

Svagaste storbolag var Fingerprint Cards, vars makalösa marknadsgenombrott än så länge markerats av en aktietopp för två år sedan, på som högst 136,40 kronor. Under ett ursvagt 2017 har aktien tappat -75 procent till under 16 kronor.

Grundproblemet har varit att Fingerprint, trots hög tillväxt och fortsatt teknikutveckling i flera riktningar, varken kunnat leva upp till marknadens förväntningar, eller till de egna kommunicerade prognoser som bolaget behövt vinstvarna kring gång på gång i år. Därtill fortsätter en insideranklagad storägare och tidigare vd att hamna i centrum för medierapporteringen kring bolaget, vars insynsproblem inte förefaller vilja ta slut. Efter nya rykten i november om ett förestående Kina-bud valde bolaget att själva snabbt gå ut med bedömningen att det då var låg sannolikhet att ett sådant bud förverkligas.

Även Fingerprints mindre branschkollega Precise Biometrics, -60 procent, utvecklades svagt i takt med att intresset för den fingeravtryckssensorvåg som båda bolagens aktier ridit på nu har avtagit. Tidigt i höstas hette det att bolaget skulle stå emot priskonkurrens, sedan dröjde det en dryg månad till vinstvarning.

Även teknikbolag generellt är överrepresenterade bland både förlorare (liksom på vinnarsidan). De svagaste teknikbolagen utanför biometri var datorspelhuset Starbreeze, -56 procent, som Affärsvärlden gav väntaråd i våras, nätverksbolaget Net Insight, -49 procent, även här med väntaråd i våras, samt ögonstyrningsbolaget Tobii, –49 procent.

Det har inte heller undgått någon att bostadsutvecklare varit ursvaga under andra halvan av året. Redan i våras fanns indikationer på överhettning bland Stockholms snabbt expanderande projektnykomlingar, och aktiekurserna för dessa snabbväxare toppade då ut och började krypa nedåt. Det skulle dock dröja fram till efter sommarsemestrarna innan oron slog till på bred front och även började ge avtryck i priserna på nyproduktion och på andrahandsmarknaden.

När 2017 nu snart är slut står högprofilprojektören Oscar Properties 53 procent lägre medan JM-liknande Besqab har tappat 40 procent. Aktieägarna i ett par av deras branschkollegor som listat sig på First North har åkt på än värre värdetapp, bör det tilläggas.

Ett nischsegment som haft det tufft på börsen 2017 var internetannonseringsbolag, där Eniro och Tradedoubler totalavkastat -44 respektive -42 procent. En viktig förklaring är att amerikanska jättar som Google och Facebook fortsätter stärka sin dominans över nätannonseringskronorna. I Eniros fall har stamaktieägarna dock sluppit få se framtiden avgöras i en företagsrekonstruktion – i elfte timmen kunde sökbolagets risiga balansräkning förbättras genom eftergifter från såväl långivare som preferens- och stamaktieägare.

Viking Supply Ships, -74 procent, var den enskilt tredje svagaste aktien. Koncernen har haft ihållande problem med att klara av sin lånebörda i en rederimarknad som försvagats kraftigt efter senare års oljeprisras. En konsekvens av uppgörelserna med långivare har varit massiv aktieutspädning.

Listans sista aktie Arise, som äger och projekterar vindkraftsparker, har precis plockats upp av den nylanserade modellportföljen Avkastningsportföljen, en av tre portföljer som är med från start i  den nylanserade aktietjänsten Affärsvärlden Analys+.

Botten 20 – Totalavkastning

Bolag

2017YTD

Active Biotech

-83,4

Fingerprint Cards B

-75,0

Viking Supply Ships B

-74,4

Oasmia

-71,7

Precise Biometrics

-60,0

Starbreeze B

-56,0

Oscar Properties

-53,0

Bergman & Beving B

-30,6

Episurf B

-52,2

Moberg Pharma

-51,1

Odd Molly

-49,9

Africa Oil

-49,0

Tobii

-48,9

Net Insight B

-48,7

Eniro

-43,5

Tradedoubler

-42,3

Besqab

-40,2

Medivir B

-41,8

Consilium B

-37,0

Arise

-36,8

Källa: Infront (2017-12-29, intradag ca kl 12.50)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF