Svårsålda lyxbostäder i London

”Det är en bubbla olik alla andra bubblor”, säger Peter Rees, professor och tidigare chef för Londons stadsplanering.

I stadsdelen Nine Elms i London ska cirka 18 000 bostäder byggas varav en stor del redan står färdiga. Priserna varierar från 6,4 miljoner kronor för en etta till närmare 400 miljoner för ett penthouse, enligt Bloomberg.

Enligt brittiska bostadsstatistikfirman Lornes har runt 30 procent av de nyproducerade bostäderna i Nine Elms nu legat ute till försäljning i över ett år utan att någon köpare dykt upp. Bland de nyligen färdigställda eller planerade bostäderna i området har byggherrarna sänkt priset på ungefär hälften, enligt Lornes.

Att köpintresset för premiumbostäder i London svalnat beror på den senaste tidens valutaturbulens på tillväxtmarknaderna och en ny skatt på bostadsförsäljning, skriver Bloomberg.

Exempelvis köpte malaysiska investerare nästan en tredjedel av de 866 bostäderna i den första etappet i Nine Elms 2013. Sedan dess har kostnaderna ökat med 30 procent efter att pundet ökat i värde jämfört med Malaysias valuta ringit.

– Londons bostadsmarknad är en bubbla som inte liknar några andra bubblor eftersom den drivs av internationellt kapital jämfört med tidigare bostadsbubblor i London som blåstes upp av bostadslån, säger Peter Rees, professor på University College London.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.