Svenskt Näringsliv: Läget är mycket allvarligt

Sverige befinner sig fortfarande i en mycket djup lågkonjunktur och det kommer dröja fram tills andra kvartalet 2022 innan ekonomin är tillbaka på nivåer som rådde för coronakrisen skriver Svenskt Näringsliv i sin konjunkturprognos.
Bettinga Kashefi, Svenskt Näringsliv. Foto: Svenskt Näringsliv

Svensk BNP väntas minska med 4,4% i år för att vända upp med 3,2% 2021 och 3,0% 2022. Det uppger Svenskt Näringsliv i senaste konjunkturprognosen.

”Konjunkturbarometrar och inköpschefsindex har börjat vända uppåt något, men från extremt låga nivåer. Tillväxttappet är stort och vi är inte tillbaka på de nivåer som rådde före krisen förrän under andra kvartalet 2022”, säger Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, i ett pressmeddelande.

Tredje kvartalets stora utmaning väntas bli arbetslösheten som Svenskt Näringsliv menar blir den högsta sedan 90-talskrisen. Arbetslösheten väntas i år bli 8,7% för att sedan stiga till 9,5% 2021 och sedan sjunka tillbaka till 8,6% 2022.

”Läget är mycket allvarligt. Den höga arbetslösheten riskerar att bita sig fast”, säger Bettina Kashefi.

Samtidigt väntas investeringarna minska med 8,1% 2020 för att därefter långsamt börja öka och i pressmeddelandet efterlyses ökade investeringar få att få fart på tillväxten.