Sveriges BNP ökar mer än väntat

Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) ökade med reviderade 3,3 procent under det andra kvartalet 2015 jämfört med samma kvartal året innan.

Jämfört med kvartalet innan ökade BNP med säsongsrensade 1,1 procent.

Det framgår av statistik från SCB.

Marknadens förväntningar låg vid en tillväxt på 3,1 procent i årstakt, enligt SIX News sammanställning av sju analytikers estimat. Spannet i förväntningarna sträckte sig mellan +2,9 till +3,2 med en median på +3,0 procent.

För kvartalstakten låg förväntningarna vid +1,0 procent. Här sträckte sig förväntningarna mellan +0,9 till +1,2 procent med en median på +1,0 procent.

De preliminära utfallen var en årstakt på +3,0 procent och en kvartalstakt på 1,0 procent.

Under det första kvartalet växte Sveriges BNP med reviderade 2,8 procent i årstakt och med reviderade 0,6 procent jämfört med närmast föregående kvartal. De preliminära utfallen var +2,5 procent i årstakt och +0,4 procent i kvartalstakt.

Hushållens konsumtionsutgifter var säsongrensat 0,4 procent högre det andra kvartalet jämfört med första kvartalet. Uppgången förklarar 0,2 procentenheter av den totala BNP-ökningen på 1,1 procent.

Offentliga konsumtionsutgifter steg med 0,3 procent och bidrog med 0,1 procentenheter till BNP-uppgången. Framför allt var det den kommunala konsumtionen som ökade det andra kvartalet.

Lagerinvesteringarna minskade något från första till andra kvartalet och drog ned BNP-utvecklingen med 0,1 procentenheter.

Fasta bruttoinvesteringar steg med 1,5 procent säsongrensat och jämfört med föregående kvartal, jämfört med -0,2 procent enligt det preliminära utfallet. Det höjde den totala BNP-uppgången med 0,4 procentenheter (preliminärt -0,1 procentenheter).

Exporten steg med 0,6 procent totalt, vilket bidrog med 0,3 procentenheter till BNP-uppgången.

Importen var 0,7 procent lägre under det andra kvartalet jämfört med kvartalet innan. Sammantaget förklaras 0,6 procentenheter av BNP-uppgången det andra kvartalet av ett stärkt exportnetto.

I dag redovisades även detaljerade årsberäkningar avseende 2013. De bygger på ett mer fullständigt underlag än den tidigare preliminära skattningen. BNP-utvecklingen för helåret 2013 har då reviderats ned med 0,1 procentenheter till 1,2 procent, medan BNP-utvecklingen för helåret 2014 är oförändrad 2,3 procent. Enskilda kvartal kan ha reviderats mer.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.