Swedbank: Matpriserna stiger ännu mer – räkna med ”obekvämt höga nivåer”

Matpriserna kommer stiga ett tag till och sedan ligga kvar på "obekvämt höga nivåer", skriver Swedbank i ett veckobrev.
Swedbank: Matpriserna stiger ännu mer – räkna med ”obekvämt höga nivåer” - WEB_INRIKES
De höga matpriserna diskuteras överallt just nu. Foto: Chris Anderson / TT

Matpriserna är på mångas läppar just nu. Bland andra finansminisstern Elisabeth Svantesson (M) har flera gånger uttalat sig om om matjättarna. Hon har sagt att de bör följa i Lidls spår och sänka priserna.

Just Lidl är för övrigt något som även Ilija Batljan uttalat sig om:

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) efter ett möte med ”matjättarna” Axfood, Ica och Coop angående de höga prisökningarna.
Foto: Pontus Lundahl / TT

”Vi rör oss snabbt in i en recession. Jag tror att arbetslösheten kommer att stiga redan i sommar. Det är långa köer nu utanför Lidl på Sibyllegatan av folk som inte skulle handlat där för ett år sedan”, säger Batljan i den här intervjun.

Nåväl. Tillbaka till matpriserna. Nu räknar Swedbank med att matkassen förblir dyr.

”Debatten om livsmedelspriserna går varm, men hoppfulla hushåll riskerar att bli besvikna. Ett alltjämt högt kostnadstryck för import, förädling och butikshandel innebär att priserna troligen stiger ett tag till och sedan ligger kvar på obekvämt höga nivåer”, skriver bankens ekonomer Carl Nilsson, Emma Paulsson och Maria Wallin Fredholm i ett veckobrev.

Swedbank: Normala matpriser först i sommar

Ekonomerna skriver också att bankens bästa bedömning är att matpriserna fortsätter stiga ett litet tag till.

Livsmedelspriserna har rusat med 22 det senaste året. Och prisuppgången fortsätter under våren, spår Swedbank. Först i sommar infinner sig ett ”mer normalt prissättningsbeteende”.

Ett viktigt skäl till matpriserna är, enligt Swedbank, att ”kostnadsläget inom livsmedelsproduktionen alltjämt är högt”.

Det finns dock vissa saker som fallit i pris – däribland kaffeböner som blivit allt billigare  ”under en längre tid” och ”redan sätter visst avtryck i form av lägre konsumentpriser”.

”Svidande dyra matpriser”

SEB och deras ekonom Marcus Widén lyfter också fram att det kan vara leverantörernas priser som gjort maten dyr, skriver TT. Nyhetsbyrån kallar maten för ”svidande dyr”.

”Man brukar säga ”många bäckar små”. I det här fallet är bäckarna inte särskilt små, men de är många”, säger Widén till TT under lördagen.

Även den svaga svenska kronan spelar in då den gör importen dyrare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco