Swedbank: Riksbanken stannar på den hårda vägen – höjer igen och igen

Riksbanken kommer höja räntan med 50 punkter till veckan, tror storbankstrion Swedbank, SEB och Nordea. "Den höga inflationen innebär att Riksbanken inte är klara och troligen vill signalera ytterligare en höjning vid junimötet", skriver Swedbank i ett veckobrev.
Vice riksbankschef Anna Breman.
Vice riksbankschef Anna Breman. Foto: Henrik Montgomery / TT

Riksbanken kommer höja styrräntan med 50 punkter till veckan. Det tror Swedbank i ett veckobrev.

”Inflationen är för hög, kronan är svag och ekonomin visar fortsatt motståndskraft. Riksbanken har tydligt signalerat 25 eller 50 räntepunkter och inflationen tippar vågskålen i den senare riktningen”, skriver Swedbank i brevet vars rubrik antyder att ”Riksbanken fortsätter på den hårda vägen”.

Om räntan höjs med 50 punkter landar den på 3,5% efter aprilhöjningen. Men Swedbank tror på en höjning även i juni.

”Den höga inflationen innebär att Riksbanken inte är klara och troligen vill signalera ytterligare en höjning vid junimötet, men undviker att guida längre fram än så”, skriver storbanken.

De skriver också:

”Vår prognos är att Riksbanken höjer med 50 punkter i juni till en styrräntetopp på 4,0%.”

Swedbanks seniora rådgivare Olof Manner är en regelbunden krönikör i Affärsvärlden. I veckans krönika skrev han bland annat:

”Att inflationen faller under de närmaste 12 månaderna kan man vara tämligen säker på. Hur mycket den faller är däremot mer osäkert. Ännu mer osäkert är hur inflationen gestaltar sig fem år bort i tiden. Kanske faller vi tillbaka till den låginflationsmiljö vi haft under lång tid. Eller så kanske inflationen strukturellt ökar på medellång sikt – och därmed även styrräntor och boräntor. Hoppas på det bästa men planera för det värsta. Räntan sover aldrig”.

Du hittar hela krönikan här.

”Inflationen är för hög”

Nordea räknar också med en höjning på 50 punkter till veckan. Räntekänsliga hushåll och avtalsrörelsen talar för att räntehöjningarna borde pausas – men inflationen är fortfarande ”alldeles för hög”, anser Nordea.

Räntebeskedet är den kommande veckans stora händelse, anser SEB som också ställer sig i 50 punkters-räntehöjning-hörnet.

”Riksbanken borde vänta med ytterligare höjningar”

Men borde Riksbanken fortsätta med höjningarna? Svaret är nej, om du frågar professorn John Hassler.

”Jag tycker att man borde kunna vänta med ytterligare räntehöjningar. Man skulle kunna ligga kvar här vid kommande möte. Men det är i någon mening makroekonomiskt finlir. Det är inte så att ekonomin står och faller med detta”, säger Hassler till Affärsvärlden.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.