Swedbank tonar ned riskerna

Swedbanks ledning gjorde på tisdagen sitt bästa för att tona ned riskerna i de exponeringar som banken har mot Lehman Brothers.

Alla Swedbanks lån till Lehman Brothers är friska och banken planerar därför inga nedskrivningar. Det beskedet levererade bankledningen i en blixtinkallad telefonkonferens på tisdagen. Budskapet var tydligt – banken är utsatt för mycket små risker i lånet om 9 miljarder kronor till den kraschade banken Lehman Brothers.

Konstruktionen av Swedbanks säkerställda del av exponeringen mot Lehman Brothers, i form av ett lån som i sin tur har en pool av fastighetslån som säkerhet, gör att det krävs en omfattande dominoeffekt för att Swedbank till sist ska behöva göra reserveringar för eventuella förluster. Det är inget scenario Swedbank ser framför sig i dagsläget.

Det framgick av tisdagens telefonkonferens där bland annat Swedbanks finanschef Mikael Inglander talade.

Swedbank har gett ett lån på 1350 miljoner dollar till dotterbolaget Lehman Brothers Commercial Paper och har fått en säkerhet som består av en pool av 70 individuella lån – som i sin tur har fastigheter som säkerhet. I avtalet med Lehmans dotterbolag garanterar det att poolens genomsnittliga ”loan to value” aldrig överstiger 72 procent – varje dag.

– En justering sker varje dag, det vill säga hänsyn har tagits till den nedgång som redan har inträffat fram tills i dag på den amerikanska fastighetsmarknaden, säger Swedbanks ir-chef Johannes Rudbeck till Nyhetsbyrån Direkt.

För att Swedbank ska förlora pengar på lånet ska alltså Lehman Brothers dotterbolag avvecklas. Vad som inträffar då är att Swedbank i så fall har 70 individuella lån – lån som är väl fungerande i dag. På dessa lån ska motparterna i så fall betala ränta precis som på vanliga banklån.

Om någon av motparterna av någon anledning skulle fallera har Swedbank säkerhet i underliggande fastigheter, och för att Swedbank ska förlora några pengar måste värdet på den underliggande fastigheten i sin tur understiga lånets belopp.

– Men alla lånen presterar i dag och vi diskuterar inga reserveringar, så det är för tidigt att spekulera i hur en sådan process skulle gå till, sade Johan Rosén, riskchef inom Swedbanks internationella bankverksamhet, på presskonferensen.

Fördelningen i den till värde överlägset största exponeringen Swedbank har i Lehman-hänseende består enligt honom av kommersiella fastigheter av olika slag i olika regioner i USA, såväl kontor som andra kommersiella byggnader.

– Det är en väl diversifierad exponering där alla lån värderas till marknadsvärde dagligen, sade Johan Rosén och pekade på att lånen därmed senast sågs över på måndagen sett till kravet på maximalt 72 procents belåningsgrad för poolen, där snittet högst får uppgå till det.

Sammanfattat är det vad Lehman Brothers dotterbolag säkerställer i dag. Om dotterbolaget avvecklas försvinner den säkerheten för Swedbank.

Swedbank ville på tisdagen varken presentera sin totala kreditexponering mot USA eller specifikt mot den krisdrabbade försäkringsjätten AIG.

En bankanalytiker säger till Nyhetsbyrån Direkt att det är svårt att se att det inte ska komma några förluster från Swedbanks säkerställda exponering mot Lehman Brothers.

– Jag tycker att det är en ganska stor exponering och att det är svårt att vara säker på att det inte kommer att bli några nedskrivningar på den. Den stora frågan är hur säkert det är att låna ut pengar till ett dotterbolag, det vet ingen än så länge, säger han.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco