Swedbanks ordförande: Därför fick vd:n gå

Swedbanks styrelse står eniga bakom beslutet att skilja vd:n Michael Wolf från sin tjänst. Det uppgav bolagets styrelseordförande Anders Sundström under en telefonkonferens i dag.

Swedbanks ordförande Anders Sundström säger vidare att han inte känner någon dramatik i beslutet att vd:n Michael Wolf lämnar sin post med omedelbar verkan i dag.

”Man har väl olika mått på dramatik, jag tycker ej att det är dramatiskt att en vd slutar direkt när man väl beslutat sig för det”, sade han under telefonkonferensen som följde beskedet.

På frågan om tajming för vd-bytet svarade Anders Sundström:

”Man kan alltid diskutera tajmingen. Vi har kommit med Q4-rapporten och valberedningen har lagt fram sitt förslag på fortsatt förtroende för styrelsen. Det är egentligen aldrig en bra tajming, men det är rätt när man väl har bestämt sig. Vi i styrelsen vill öka tempot i omvandlingen och vi vill ta in en ny vd för att göra detta”, sade han och fortsatte:

”Wolf är inte rätt person för nästa steg”, fortsatte Anders Sundström och framhöll att vd-bytet inte handlar om en ändring av strategi utan av tempo.

Anders Sundström uppger att den omdiskuterade fastighetsaffären har spelat en underordnad roll och inte är ett huvudskäl till att vd:n Michael Wolf får gå på dagen.

”Det finns naturligtvis brister i det vd har gjort. Han hade ju kunnat stoppa de här affärerna om han hade velat, men det är inte det som är mitt huvudargument till denna förändring”, sade han under telefonkonferensen i dag.

Anders Sundström beskriver tiden med vd:n Michael Wolf som en period som ”på många sätt varit en bra period” där banken har stärkt sin balansräkning och rörelseresultat samt kunnat minska riskerna kraftigt i verksamheten.

Anders Sundström belyser att banken under perioden har uppnått hög kundnöjdhet och ett stort engagemang hos medarbetare i Baltikum, där tillförordnade vd:n Birgitte Bonnesen varit aktiv.

”Med en ny tid där vi möter många av våra kunder i en digital värld så måste vi också lyckas bättre i Sverige vad gäller kundnöjdheten för att vi ska vara det framgångsrika företag vi vill vara”, sade Anders Sundström.

Banken inleder nu en rekryteringsprocess för en permanent vd.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG