Laddar

Tecknen på en ny finanskris i eurozonen

Marknaden har börjat tappa tron på ECB-chefen Mario Draghis löfte från 2012 att ”göra allt som är nödvändigt” för att rädda eurosamarbetet, skriver Financial Times.

Krisen i eurozonen är inte över än. Visserligen har obligationsräntorna kommit ned en bit sedan 2010 och en gemensam europeisk banktillsyn finns på plats sedan 1 mars 2014. Men så kallade zombiebanker lever vidare i banksystemet och ECB har missat inflationsmålet under fyra år, skriver Financial Times.

Det som oroar tidningen är bland annat kombinationen av höga obligationsräntor, expansiv finanspolitik, hushållens höga skulder och euroländernas låga tillväxt. Ett annat orosmoln är den låga inflationen. Förra veckan låg den på drygt 1,4 procent i eurozonen jämfört med målet på nära 2 procent. Enligt Financial Times är det få av marknadens aktörer som tror att ECB ska nå inflationsmålet även på längre sikt.

De negativa räntorna är ett annat problem, skriver tidningen. Bankerna vågar inte ta ut minusränta på sina sparkonton på grund av risken att folk ska ta ut sina sparpengar. Detta slår nu mot bankernas avkastning och kan därigenom sänka investeringsviljan.

Financial Times anser att EU:s största misstag var att inte städa upp i banksystemet när man hade chansen – efter att Lehman Brothers gick omkull 2008. Därefter har flera andra misstag begåtts, enligt tidningen. Ett av dessa är att ECB inte har lyckats skapa en gemensam bankunion.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.