Två flaggor i Ablivas nyemission efter prospektsläpp

Bioteknikbolaget Abliva har släppt prospektet för sin företrädesemission på 46 Mkr. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Två flaggor i Ablivas nyemission efter prospektsläpp - 3d rendered Digital illustration of Mitochondria in colour backg
Abliva är aktuellt med en företrädesemission som går att teckna till och med den 17 april.

Emissionsguiden har tidigare skrivit om Ablivas företrädesemission av aktier som kan tillföra bioteknikbolaget 46,1 Mkr före emissionskostnader. Netto handlar det om 39,6 Mkr.

I samband med det hissade vi inga flaggor. Efter en genomgång av bolagets prospekt hissas två flaggor. Abliva har inte återkopplat på förfrågan att kommentera.

AKTIEN HANDLAS NER TILL TECKNINGSKURS

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Ablivas aktie har fallit ned under teckningskursen och handlas för närvarande i 0,151 kr, att jämföra med teckningskursen 0,16 kr per aktie.

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Hela emissionen är täckt av teckningsåtaganden (49%) och garantiåtaganden (51%). Hur garantiåtagandena är fördelade framgår klart och tydligt med namn och belopp, men det gäller inte för teckningsåtagandena. Där nöjer sig Abliva med att benämna parterna som ”ett antal befintliga aktieägare”. Vi har svårt att förstå varför inte mer information erbjuds.

I Ablivas pressmeddelande där emissionsvillkoren presenterades framgick att det är storägarna Hadean Ventures, Oslo Pensjonsforsikring, IP Group samt MP Pensjon PK som lämnat teckningsåtaganden. Det gör att vi avstår från att även hissa flaggan ”Nyckelpersoners investering”. Att detta inte framgår tydligt i prospektet är dock dåligt.

Abliva inleder teckningsperioden (idag 3/4) i uppförsbacke då aktien handlas under teckningskurs. Dock är hela emissionen säkrad på förhand vilket innebär att Abliva inte är beroende av hög teckningsgrad för att få in sitt kapital.

Samtidigt vore det önskvärt om garanterna fick så låg tilldelning som möjligt för att undvika kommande ”överhäng” i aktien. Abliva flaggar för att ytterligare kapitalanskaffning kommer att krävas för att finansiera den pågående kliniska studien med läkemedelskandidaten KL1333. (Utöver eventuella likvider från en konvertibelemission som kan inbringa 39,2 Mkr netto).

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om företrädesemissionen i samband med att utfallet kommuniceras.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.