Utlåningen till hushållen ökar

Finansinstitutens utlåning till de svenska hushållen var upp med 5,4 procent i juni jämfört med ett år tidigare. I maj var årstakten oreviderade +5,3 procent.

Undersökningen sammanställs av SCB på uppdrag av Riksbanken.

Hushållens lån uppgick till 2.978 miljarder kronor, jämfört med 2.956 miljarder en månad tidigare. Ökningen mot motsvarande månad föregående år var 147 miljarder. Bostadslånen hade en årlig tillväxttakt på 5,7 procent, vilket kan jämföras med en tillväxttakt om 5,6 procent månaden innan.

Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal uppgick till 2,55  procent, jämfört med 2,53 procent föregående månad. Snitträntan på nya bostadslån med kort bindningstid uppgick till 2,34 procent, jämfört med 2,35 procent månaden innan.

Utlåningen till icke-finansiella företag hade en årlig tillväxttakt på 2,8 procent, jämfört med 2,8 procent månaden före.

Penningmängden, mätt som M1, ökade med 9,6 procent, att jämföra med oreviderade 10,1 procent månaden innan.

Det breda penningmängdsmåttet M3 ökade 4,4 procent, jämfört med oreviderade 4,1 procent månaden innan. M3 inkluderar förutom M1 även inlåning med vissa villkor, repor, andelar i penningmarknadsfonder och korta värdepapper.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.