Välfärdsbolagens kräftgång under S-press: ”Värderas märkligt lågt”

När Socialdemokraterna talar om vinstförbud är det numera skolkoncernerna som står i skottgluggen snarare än den bredare välfärdssektorn. Men även vård- och omsorgsbolagen har straffats hårt på börsen under mandatperioden, visar Affärsvärldens genomgång.
Välfärdsbolagens kräftgång under S-press: ”Värderas märkligt lågt” - MicrosoftTeams-image (5)
Foto: TT

Efter Magdalena Anderssons tal i Almedalen under söndagen backade skolbolagen på börsen. Academedia och Atvexa handlades ned 2,8% respektive 5,8% vid måndagens stängning. Breda OMXSPI stängde ned 0,2%.

Totalförbud mot vinstuttag i skolbolag blir ett av Socialdemokraternas huvudbudskap i valrörelsen. Det är inte första gången som Socialdemokraterna går till val på att begränsa vinstuttag, men det utredningsdirektiv som nu lagts fram är skarpare formulerat än tidigare. I Reepaluutredningen, som tillsattes efter valet 2014 och lades fram 2016, handlade det om vinstbegränsning snarare än vinstförbud. Anslaget var dock betydligt bredare och vinstbegränsningarna åsyftade också företag verksamma inom vård och omsorg.

Även Vänsterpartiet har skiftat fokus. V-ledaren Nooshi Dadgostar uppehöll sig även hon vid vinstuttag i skolan under sitt almedalstal under måndagen, snarare än vinster i hela välfärdssektorn.

I kölvattnet av den politiska osäkerheten har skolkoncerner som Academedia straffats hårt på börsen under de senaste åren. Räknat från årsskiftet 2018, vilket fångar mandatperioden och den förra valrörelsen, har Academedia backat 31%. Atvexa, som bland annat driver Montessori Sverige, har gått bättre och handlas upp 2%. OMXSPI har dock ökat 30% under samma period.

”Märkligt lågt” värderade

Men att vinstdebatten ändrat fokus, och blivit inriktad på specifikt skolbolagen, har inte hjälpt börsnoterade bolag inom vård och omsorg. Även Ambea, Attendo och Humana har dystra börsår bakom sig och har kommit ned mycket i värderingar. Räknat från årsskiftet 2018 ligger samtliga på minus och har i snitt tappat betydligt mer än skolbolagen.

Daniel Svensson

När analysredaktionen i förra veckan listade spännande aktier inför andra halvåret 2022, lyfte Affärsvärldens analyschef Daniel Svensson fram vård- och omsorgsbolagen som ”märkligt lågt” värderade.

”Skolkoncernen Academedia har närmst blivit synonymt med politisk risk efter Socialdemokraternas kongressbeslut att förbjuda vinstuttag i skolor. Men faktum är att också andra bolag inom exempelvis omsorg värderas märkligt lågt. Som Humana och Attendo. Den som tror att kontroversen kring privata företag i välfärdssektorn mest handlar om retorik och valtaktik ser fram mot ett slut på valrörelsen”, skrev Daniel Svensson, som lyfte fram att Afv-portföljen har en post i omsorgskoncernen Ambea.

i år 1 år 3 år 2018–idag
Ambea -26,1 -27,7 -29,7 -41,5
Academedia -20,3 -45,3 -15,9 -31,0
Atvexa -23,4 -37,2 -14,5 2,6
Attendo -43,8 -44,9 -49,7 -76,1
Humana -36,2 -31,2 -22,3 -22,4
Vårdbolagen i snitt -30,0 -37,3 -26,4 -33,7
Skolbolagen i snitt -21,9 -41,3 -15,2 -14,2
OMXSPI -28,8 -21,1 18,9 29,9

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets