Valutaanalytiker: Brexitförhandlingarna kan få pundet på fall

Valutaanalytiker spår en volatil period för det brittiska pundet inför EU-toppmötet i mitten av december.

Pundet föll på tisdagen till omkring 1:34 mot dollarn efter ett bakslag i Brexitförhandlingarna.

Efter ett längre möte på måndagen meddelade premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker att de ännu inte är i hamn med en överenskommelse. Det är främst Nordirlandsfrågan som anses bromsa förhandlingarna, då regeringens stödparti, nordirländska DUP, inte vill acceptera en särlösning där Nordirland behandlas annorlunda än övriga Storbritannien.

Valutaanalytiker spår nu en volatil period framöver då den brittiska regeringen försöker få en överenskommelse i hamn till EU-toppmötet den 14-15 december. Det skriver CNBC.

Stephen Gallo vid Bank of Montreal tror att pundet kommer att falla tillbaka till 1:31 alternativt 1:32 om förhandlingarna fortsätter stöta på motstånd, oavsett vilken ekonomisk data som nu kommer in.

– Vi måste klara av Brexithindren först, innan valutamarknaden kan svara på bättre ekonomisk data, säger han.

Även Simon Derrick, chefsanalytiker vid Bank of New York Mellon, tror att pundet kommer att fortsätta försvagas.

– Givet den nuvarande osäkerheten så tror jag att pundet kommer att fortsätta försvagas till årsslutet, säger han.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här