Hexagon
Vinsten faller i Hexagon
Analytikerna hade räknat med ett resultat på 100 miljoner euro, enligt en enkät från SIX med tio analytikers estimat. Resultatet var därmed 2 procent sämre än väntat.
Rörelseresultatet blev 106 miljoner euro (121). Rörelsemarginalen uppgick till 17,8 procent (20,6). Det förväntade rörelseresultatet var 107 miljoner euro medan den väntade rörelsemarginalen var 17,9 procent.
Hexagon redovisade engångsposter om -17 miljoner euro, jämfört med väntade 17 miljoner. Justerat för detta var rörelseresultatet 123 miljoner euro och rörelsemarginalen 20,7 procent. Väntat var ett justerat rörelseresultat om 124 miljoner euro och en justerad marginal på 20,8 procent.
Nettoresultatet uppgick till 92 miljoner euro (90), motsvarande en vinst per aktie om 0,26 euro efter utspädning (0,25). Väntat nettoresultat var 81 miljoner kronor.
Omsättningen var 595 miljoner euro (586) i kvartalet och den organiska tillväxten jämfört med samma period i fjol var 5 procent. Väntat var att omsättningen skulle öka till 597 miljoner euro.
Hexagons vd Ola Rollén påpekar i delårsrapporten att den redovisade justerade ebit-marginalen på 22 procent i kärnverksamheten “är ett styrketecken givet den negativa valutaeffekten på cirka -10,7 miljoner euro i det första kvartalet”.
Justerat för denna effekt uppgår marginalen i kärnverksamheten till 23 procent, enligt Rollén. Organisk och förvärvsdriven tillväxt så väl som marginalexpansion kommer att vara en fortsatt prioritet under 2014.
Hexagon uppger att efterfrågan i tillverkningsindustrin och byggsektorn sekventiellt försvagades i det första kvartalet i Europa. I Americas genererades tillväxten primärt från den pågående återhämtningen i den amerikanska byggsektorn samt från en stark efterfrågan i Sydamerika. Efterfrågan fortsatte att förbättras i Asien, drivet framförallt av stark efterfrågan i Japan, Korea, Sydostasien och Indien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.