Volvo och Ericsson svaga kort på börsen

Stockholmsbörsen föll tillbaka i den tidiga eftermiddagshandeln på tisdagen. Ericsson utvecklades ryckigt efter sitt delår. Volvo föll sedan USA-kollegan Caterpillar lämnat en svag rapport.

SIX Generalindex var vid klockan
13.50 ned med 1,0 procent till 479 och OMXS30-index sjönk 1,0 procent till 1.539. Omsättningen var 8,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 12,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Telekomleverantören Ericssons
resultat före skatt och intäkter i fjärde kvartalet var lägre än väntat, men flera analytiker tog fasta på den underliggande utvecklingen liksom en högre bruttomarginal än väntat.

“Underliggande, justerat för
hedgeförlusterna, ser den faktiskt lite bättre ut. Intäkterna lite svagt, bra marginaler”, uppgav Lars Söderfjell, telekomanalytiker på Ålandsbanken, i en kommentar till SIX News.

Även Handelsbankens analytiker
tyckte Ericsson presterade bättre än väntat på underliggande resultatnivå, samt förutspår kommande vinstprognoshöjningar i marknaden.

Ericsson såg att prisbilden på den
globala mobilsystemmarknaden var oförändrad i det fjärde kvartalet sekventiellt. Det sade Ericssons vd Hans Vestberg till SIX på tisdagen.

“Det är ingen större skillnad
mot tidigare”, kommenterade han.

Ericsson föll först, steg sedan
och föll sedan tillbaka igen. Aktien var i tidig eftermiddagshandel ned 1,8 procent till 101,10 kronor som mest handlade.

Sektorkollegan Nokia meddelade en
LTE-order från Bharti Airtel i Indien. Aktien gick fram 0,2 procent.

Volvo backade 3,4 procent till
93,75 kronor. Amerikanska Caterpillar, verksamt inom anläggningsmaskiner, rapporterade sämre än väntat på eftermiddagen för det fjärde kvartalet. Även prognosen för 2015 var på den svaga sidan.

Bland övriga mest handlade aktier
sjönk Nordea 0,4 procent, Atlas Copco var ned 1,6 procent och Sandvik backade 3,3 procent.

Vidare från rapportsäsongen har
byggbolaget NCC lämnat siffror. Resultatet före skatt var något lägre än väntat vid 1.017 miljoner kronor. Bolaget behöll utdelningen på 12 kronor, vilket var något under förväntningarna vid 12,30 kronor. Aktien var ned 2,4 procent.

I morgonens nyhetsflöde noteras
att oljebolaget Tethys Oil tar en nedskrivning på 127 miljoner kronor i fjärde kvartalet för licensen i Litauen. Bolaget har också rapporterat intäkter för fjärde kvartalet som steg till 310 miljoner kronor, från 193 miljoner. Aktien klättrade 0,4 procent.

Moberg Pharma var upp 7,5 procent.
Bolaget har erhållit ett godkännande i Kina för sin nagelsvampsprodukt.

Medivir steg 3,3 procent sedan det
blivit känt att vd:n ökat innehavet.

Elanders avancerade 5,4 procent
efter delår.

Fingerprint Cards gick fram 5,0
procent. I nyhetsflödet noterades ett insynsköp i den norska sektorkollegan IDEX.

Under tisdagseftermiddagen väntas
bland annat USA-statistik över orderingång för varaktiga varor, huspriser, preliminärt inköpschefsindex för tjänstesektorn, husförsäljning och konsumentförtroende.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

479    

-0,9    

+5,0

OMX Stockholm 30            

1539    

-1,0    

+5,1

SIX Avkastningsindex         

867    

-0,9    

+5,0

SIX Sverige cykliskt 15      

415    

-1,0    

+4,1

SIX Sverige defensivt 15     

474    

-0,4    

+5,4

SIX Volatilitetsindex       

14,2    

+3,4    

-9,1

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.