KI:s barometerindikator sjunker till nära sexårslägsta

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 98,1 i juni, jämfört med reviderade 99,4 föregående månad (99,8).
Konjunkturinstitutet

Det framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Nivån, som är den lägsta som uppmätts sedan september 2013, pekar på ett aningen svagare stämningsläge än normalt i ekonomin. Samtliga företagssektorer bidrog till nedgången medan hushållens förtroende för ekonomin återhämtade sig något.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk till 100,2 i juni, jämfört med reviderade 102,9 föregående månad (103,7).

Det framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Ett ökat missnöje med varulagren samt nedjusterade produktionsplaner förklarar nedgången. Den samlade bedömningen av orderstockarnas storlek är däremot fortsatt starkare än normalt.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, steg till 93,8 i juni, jämfört med reviderade 90,7 föregående månad (91,0).

Det visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

Mikroindex, som speglar hushållens syn på den egna ekonomin, steg till 97,4 i juni från reviderade 90,3 i april (90,5), medan makroindex, som speglar synen på Sveriges ekonomi, sjönk till 90,5 från reviderade 91,3 (91,5).

I juni väntade sig hushållen en inflationstakt på 3,4 procent om tolv månader, jämfört med 3,6 procent i föregående månads mätning.

Hushållens räknar med att de rörliga bostadsräntorna kommer att vara 2,96 procent om två år, månaden före låg förväntningarna också på 2,98 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.