Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

KI:s barometerindikator sjunker till nära sexårslägsta

2019-06-19 09:14
Foto: Anders Wiklund/TT Nyhetsbyrån/TT

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 98,1 i juni, jämfört med reviderade 99,4 föregående månad (99,8).

Det framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Nivån, som är den lägsta som uppmätts sedan september 2013, pekar på ett aningen svagare stämningsläge än normalt i ekonomin. Samtliga företagssektorer bidrog till nedgången medan hushållens förtroende för ekonomin återhämtade sig något.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator sjönk till 100,2 i juni, jämfört med reviderade 102,9 föregående månad (103,7).

Det framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Ett ökat missnöje med varulagren samt nedjusterade produktionsplaner förklarar nedgången. Den samlade bedömningen av orderstockarnas storlek är däremot fortsatt starkare än normalt.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, steg till 93,8 i juni, jämfört med reviderade 90,7 föregående månad (91,0).

Det visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

Mikroindex, som speglar hushållens syn på den egna ekonomin, steg till 97,4 i juni från reviderade 90,3 i april (90,5), medan makroindex, som speglar synen på Sveriges ekonomi, sjönk till 90,5 från reviderade 91,3 (91,5).

I juni väntade sig hushållen en inflationstakt på 3,4 procent om tolv månader, jämfört med 3,6 procent i föregående månads mätning.

Hushållens räknar med att de rörliga bostadsräntorna kommer att vara 2,96 procent om två år, månaden före låg förväntningarna också på 2,98 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom