Sparekonomerna om SEB-granskningen: ”Mycket allvarliga uppgifter”

Sparekonomerna Frida Bratt, Joakim Bornold och Johanna Kull anser att uppgifterna som framkommer i Uppdrag Granskning är allvarliga, men att SEB skött kommunikationen bättre än vad Swedbank gjort.
Sparekonomerna om SEB-granskningen: ”Mycket allvarliga uppgifter” - bratt-bornold-kull-2-700_binary_6979894.jpg

Enligt den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomfört tillsammans med bland andra nyhetsbyrån TT bör runt 130 kunder till SEB under perioden 2005-2017 ha tilldelats en varningsflagga för hög risk för penningtvätt.

“Kartläggningen visar att drygt hundra kontohavare som är SEB-kunder eller deras motparter är kopplade till tidigare kända penningtvättshärvor”, skriver SVT om programmet.

SEB kopplas till Magnitskij-härvanRunt 130 kunder till SEB under perioden 2005-2017 bör ha tilldelats en varningsflagga som indikerar hög risk för penningtvätt. Det visar den granskning som SVT:s Uppdrag granskning genomför tillsammans med bland andra nyhetsbyrån TT, enligt det nya programmet som släpptes på onsdagsmorgonen. 

Dessutom hävdas att drygt 475 miljoner kronor med kopplingar till Magnitskij-härvan har gått genom konton i SEB.

Aktiespararna: SEB tar problemen på allvarProblemet med penningtvätt och svenska bankers verksamheter i Baltikum verkar vara mer utbrett än många har anat. Det konstaterar Aktiespararnas vd Joacim Olsson med anledning av TT:s granskning av SEB och misstänkt penningtvätt. 

Banken står dock fast vid de tidigare budskapen, att banken inte har några röda flaggor från 2008 till i dag att oroa sig för.

– Det är såklart mycket allvarliga uppgifter som framkommer i SEB, och det är knappast smickrande för banken att så många transaktioner kan kopplas till Magnitiskij-affären, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt till Affärsvärlden.

Samtidigt som hon påpekar att banken har vidtagit åtgärder och verkar ha blivit bättre på att avslöja penningtvätt med åren, menar hon att man efter uppgifterna i Uppdrag Granskning kan tycka att SEB borde kunna göra mer.

– Uttalandet om att det inte finns röda flaggor är svårt att få ihop med de uppgifter som framkommer. Banken har dock vid flera tillfällen varit öppen med att man inte kan garantera att man inte nyttjats för penningtvätt – det kan ingen bank. På så vis har kommunikationen varit bättre. Det är ett mindre material UG har på SEB än på Swedbank. Vi får avvakta myndigheters utredning innan det går att få en skarpare bild av omfattningen på problemet och om SEB agerat tillräckligt, säger hon.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är inne på samma spår, även om hon menar att anklagelserna som riktas mot SEB är allvarliga.

– Att programmet skulle innehålla uppgifter av denna karaktär har dock varit känt i två veckors tid och är ingen större nyhet. SEB står också fast vid att det inte anser sig systematiskt ha utnyttjats för penningtvätt och att de har vidtagit åtgärder och kastat ut 95 procent av dessa högriskkunder. Överlag måste man säga att SEB har skött den kommunikativa delen av denna fråga betydligt bättre än vad Swedbank gjorde i våras, säger hon till Affärsvärlden.

Även Johanna Kull påpekar att Uppdrag Granskning haft betydligt mindre material att arbeta med än vid granskningen av Swedbank.

– Hur den här frågan går vidare beror på vad som Finansinspektionen kommer fram till i sin granskning av SEB och Swedbanks baltiska verksamheter. En granskning som ska presenteras i början av nästa år, avslutar hon.

Även Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners menar att det gäller att vänta på Finansinspektionens granskning.

-Har tveksamma affärer gjort? Ja. Hade SEB kunnat gjort mer? Ja sannolikt. Men banken har varit aktiv och rensat bort många av de här kunderna, man har inte suttit med armarna i kors. Hur illa det är får vi nog invänta svar på FI för att veta. Undersökning pågår och vi väntar på ett beslut från FI om de kommer starta en sanktionsprövning som de gjort med Swedbank.

Men att banken, enligt uppgift varit med att slussa pengar i den omtalade Magnitsky-affären, är inte det anmärkningsvärt?

– Det är väl ingenting som sticker ut, den härvan har alla banker i Baltikum varit inblandad i. Transaktionerna kom inte med röd varningsflagga, en Magnitskij-varning. Att Magnitskij-affären var hemsk råder inga tvivel kring. Vi vet inte vad de här transaktionerna har för koppling till den affären, vi har inte alla detaljerna här.

Detta att SEB:s vd Johan Torgeby sagt kommunicerat att banken inte har haft så allvarliga problem, det är ju någonting som lyfts fram flera gånger i programmet?

– Jag tycker inte att SEB har varit så kategoriska som Swedbank, jag förstår att man vill komma åt en Bonnesen-situation här men det är inte riktigt på samma nivå.

Hur många penningtvättsprogram om de nordiska bankerna kommer vi få att se?

– Har man varit i bankvärlden är detta med penningtvätt ett ständigt pågående problem och börjar man leta bland svenska brottslingar som har haft konton i svenska banker så skulle det bli väldigt många Uppdrag granskning. Det är alltid lätt att titta bakåt.

Varför träder inte SEB-vd:n själv fram i tv?

– Det är det sämsta här. Vi tittar ändå på tapp på 25 miljarder kronor när de själva släppte nyheten och man hade gärna velat se vd Torgeby där.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.