Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Uppgifter: DNB kan vara nästa bank att dras in i amerikansk penningtvättsutredning

2019-11-26 10:39
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Efter Danske Bank och Swedbank kan det vara dags för norska storbanken DNB att bli utsatt för amerikanska penningtvättsutredningar. Det skriver tidningen Dagens Næringsliv och nyhetsbyrån NTB.

Enligt NTB ska Islands största fiskeribolag Samherji ha använt DNB för att slussa pengar via skatteparadis, samt till en afrikansk tjänsteman som äger ett bolag i Dubai. I november sade DNB:s relativt nytillträdda vd Kjerstin Braathen till Dagens Næringsliv att ärendet är allvarligt, och att det inte kan uteslutas att banken har blivit missbrukad.

Juridikprofessorn Tina Søreide vid Norges Handelshøyskole tror det finns en risk att amerikanska myndigheter kommer att granska DNB:s roll i eventuell penningtvätt.

"De känner nog till ärenden, och de överväger betydligt fler ärenden än de faktiskt går vidare med för efterforskningar. Typiskt sett håller de sina undersökningar hemliga till en viss punkt, då de talar om att de pågår. Därmed kan det dröja ett tag innan vi får veta vad som händer här", säger Tina Søreide till Dagens Næringsliv.

Även Fredrik Berg, delägare och advokat på advokatfirman Fend, anser att DNB riskerar att bli utredda. Han säger att handlingarna inte behöver vara knutna till USA då de efterforskar och undersöker denna typ av ärenden förutsatt att villkoren i övrigt är uppfyllda - det kan räcka med att en bank handlar med USA-dollar.

Varken den amerikanska finansinspektionen eller FBI vill i dagsläget kommentera ärendet för Dagens Næringsliv.

"Vi är i löpande dialog med finansmyndigheterna i alla marknader där vi bedriver verksamhet", säger DNB:s kommunikationsdirektör Thomas Medteide.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom