Innehåll från annonsör

Så påverkar MiFID-II värdepappersmarknaden

Införandet av det europeiska regelverket MiFID-II innebär nya tuffa krav på information och dokumentation till investerare. Så här påverkas du.
Så påverkar MiFID-II värdepappersmarknaden - Degiro_v3_binary_6893114.jpg

Från och med den tredje januari i år började de nya reglerna för värdepappersmarknaden att gälla i EU, genom direktivet MiFID-II. Reglerna, som berör alla aktörer som ägnar sig åt värdepappersrörelser, innebär en mer komplex värld för både nätmäklare och investerare.

– Medier har varit dåliga på att rapportera om det nya regelverket men det har en stor inverkan på börsen, framför allt vad gäller handel med amerikanska ETF:er, säger Erik Hammar, Head of Nordic Markets på Degiro.

Samtidigt som MiFID-II trädde i kraft implementerades även PRIIPS. Det innebär att för avancerade produkter som derivat och hävstångsprodukter krävs det nu att all dokumentation finns på lokala språk. Dilemmat är att få amerikanska företag har levererat rätt dokument.

– Om inte all information finns tillgänglig på svenska får produkten inte erbjudas till svenska investerare. För tillfället kan man äga sitt befintliga innehav samt sälja av, men det går inte att utöka, säger Erik Hammar.

Lagen gäller för alla länder, och för Degiro – som är aktiva i 18 länder – är det tidskrävande att sammanställa alla dokument.

– Det rör sig om tusentals berörda produkter, säger Erik Hammar.

Syftet med MiFID-II är att öka transparensen för investerare, vilket Degiro välkomnar, enligt Erik Hammar. I praktiken innebär det att bland annat fondföretag måste se över hur deras provision är fördelad då förbudet innefattar så kallade kick-backs.

– Transparensen om vad kunden betalar i courtage behöver också klargöras mer. Vi på Degiro har lagt in beräkningar som estimerar vad courtagepriset kommer att bli, men det går aldrig att få en exakt siffra, avslutar Erik Hammar.

De nya direktiven innefattar även:

  • Rapportering till berörda myndigheter
    Rapportering sker till berörda myndigheter i princip i realtid och innehåller betydligt mer information än tidigare.
  • Nya kunskapstest för kunder
    Kunskapstest har införts för kunder innan de tillåts att handla med derivat. Testen är utvecklade så att kunden ska få en ökad förståelse för riskerna med handeln.
  • Fler varningar
    Fler varningar visas vid handel. De ska varna kunden för de konsekvenser som en position kan innebära.

Läs mer här

Denna artikel är en annons, den är inte skriven av journalisterna på Affärsvärldens redaktion
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.