Råduppföljning: Jackpot

Vi lyckades pricka några av 2021 års stora vinnare. Köpråden i Note, DistIT och SBB blev alla mycket bra. Det var också helt rätt att teckna IPO:n av vaccinbolaget Abera Bioscience.

Castellum +10% (Neutral)

Fastighetsbolaget är inte detsamma som för ett år sedan. I höstas förvärvades Kungsleden vars VD Biljana Pehrsson också var tilltänkt som VD i Castellum. Men bara någon månad efter tillträdet blev hon utbytt av Rutger Arnhult som nu själv klivit in på högsta posten. Kanske var det planen redan från början – vem vet? Annat än lite kortsiktig turbulens har dock aktiemarknaden inte reagerat särskilt starkt. Aktien handlas till en likartad rabatt nu som för ett år sedan.

SBB +85% (Köp)

I vår analys för ett år sedan gjorde vi stor poäng av att marknaden har för positiv syn på redovisningen av SBB:s substansvärde – och den goodwill som uppstod i samband med bolagets förvärv av Hemfosa. Men vi sträckte oss ändå till ett köpråd på aktien som lockade sett till det låga P/E-talet. Sedan dess är aktien upp kraftigt. Vi slopade köprådet kring 50 kronor i höstas. Nu handlas aktien runt 54 kronor.

Abera Bioscience +126% (Teckna)

Forskningsbolag som noterades på Spotlight för ett år sedan med en egenutvecklad plattform för vaccinutveckling som huvudtillgång. Tanken är att använda den för att ta fram en vaccinkandidat mot pneumokocker, men teknologin har bred användning vilket bäddade för ett starkt nyhetsflöde. Nyheter kring hur Aberas vaccinteknologi används inom SARS-CoV-2 och onkologi har lett till kurslyft.

Telia +8% (Köp)

Det var inte helt lätt att bedöma framtiden för Telia när vi analyserade telejätten för ett år sedan. Bolaget hade just lämnat uppdaterade prognoser inför bokslutet för 2020. Kassaflödet såg ut att bli väldigt starkt, men bolaget tvingades också till en stor nedskrivning i Finland. Vi tog fasta på de positiva nyheterna och upprepade vårt köpråd. Aktien har dock gått trögt under 2021 och rådet kom inte i mål.

Mag Interactive -35% (Neutral)

Fortsatt kräftgång i mobilspelsbolagets aktie. Under året som gått har aktien handlats en bit över 40 kronor men är nu återigen nere kring 20 kronor. Operationellt har bolaget fått rejäl ordning på monetiseringen av kundbasen, även om det skett på bekostnad av antalet spelare. Totalt sett är dock spelbidraget på rekordnivåer och bolaget har nu vänt till lönsamhet.

Fortnox +15% (Neutral)

Mjukvarubolaget Fortnox har varit ett av börsens absolut bästa tillväxtbolag senaste decenniet. Vi synade aktien i samband med bolagets kapitalmarknadsdag ifjol och landade i en neutral hållning då ”värderingsbågen var hårt spänd”. Fortnox har under det gångna året gjort en del förvärv. Trots förvärven har aktien utvecklats något sämre än index.

DistIT +107% (Köp)

IT-distributören DistIT avslutade 2020 starkt och kom med en omvänd vinstvarning. Vi köpte i samband med analysen ifjol in aktien till Afv-portföljen. Under våren 2021 presenterade DistIT nya offensiva finansiella mål och gjorde under sensommaren ett förvärv av Efuel, ett bolag inom laddboxar för elbilar. Aktien har mer än dubblerats och det var helt rätt att köpa DistIT.

Note +222% (Köp)

Affärsvärlden har länge gillat kontraktstillverkaren Note. Samtliga kontraktstillverkare i Norden har gynnats av att allt fler bolag vill flytta produktionen tillbaka till Europa. Note uppvisade ett mycket starkt 2021 med en organisk tillväxt på cirka 26%. Multiplarna har expanderat och köprådet i Note gav mycket fin avkastning. Note var den femte bästa aktien sett till kursutveckling på hela börsen 2021.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du Afv-verktyget Uppföljning