Byggpartner: Något för den händige

I fjol havererade byggbolagets lönsamhet till följd av att inflationen spräckte kalkylerna i många av bolagets fastprisprojekt. Nyligen genomfördes en nyemission för att täcka det uppkomna hålet. Om lönsamheten återvänder till i närheten av historiska nivåer är aktien klart billig. En knäckfråga är om bolaget kan behålla entreprenörerna i ägarlistan.
Byggpartner: Något för den händige - stomresning-lyft-2
Byggpartner är starka inom byggnation av trä. På bilden syns ett bostadshus i trä som Byggpartner uppför i Gävle.
Byggpartner
Börskurs: 11,10 kr Antal aktier: 45,3 m
Börsvärde: 503 Mkr Nettoskuld: 163 Mkr
VD: Nils Nilsson Ordförande: Tore Hallersbo

Byggpartner (11,10 kr) är en byggkoncern med närvaro i Dalarna, Gävleborg, Mälardalen, Östergötland och Göteborg. 

Vi på Affärsvärldens analysredaktion (och innan dess Börsplus) har följt Byggpartner sedan noteringen på First North 2016. I fjol gjorde Byggpartner två stora förvärv vilka nästan dubblerade koncernen i storlek. Största ägare är Åhlin & Ekeroth Invest med 21% av aktierna. De var säljare av det ena bolaget som Byggpartner i fjol förvärvade och fick då en stor del av sin betalning i aktier.

Affärsvärldens huvudscenario 2022 2023E 2024E 2025E
Omsättning 3 957 4 700 4 700 4 700
 – Tillväxt +73,5% +18,8% 0,0% 0,0%
Rörelseresultat -103 -47 35 141
 – Rörelsemarginal -2,6% -1,0% 0,8% 3,0%
Resultat efter skatt -93 -53 6 88
Vinst per aktie -6,33 -1,18 0,12 1,94
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital -36% -25% 5% 58%
Avkastning på operativt kapital Neg. Neg. 100%+ 100%+
Nettoskuld/Ebit -2,5 e.m. 13,0 2,7
P/E -1,8 e.m. 92,5 5,7
EV/Ebit -6,4 e.m. 18,9 4,7
EV/Sales 0,2 0,1 0,1 0,1
Kommentar: För prognosen avser rörelseresultatet exklusive förvärvsavskrivningar.

Byggpartner grundades i Dalarna 1992 av Bo Olsson som fortfarande är näst största ägare med 18% och även sitter i styrelsen. Dalarna och Gävleborg är fortfarande koncernens starkaste fäste. År 2000 etablerade sig Byggpartner i Stockholm och 2010 stärkte koncernen sin närvaro ytterligare i Stockholm och Mälardalsregionen genom att förvärva byggbolaget BOL Entreprenad. Det förvärvade bolaget hade en del dåliga projekt som sedan orsakade Byggpartner-koncernen två svidande förlustår.

Utöver närvaro i Dalarna, Gävleborg samt Stockholm och Mälardalen är koncernen sedan förvärven förra sommaren även verksamma i Östergötland med Åhlin & Ekeroth och Göteborg med omnejd genom Flodéns. I dagsläget drivs Åhlin & Ekeroth och Flodéns som självständiga bolag och planen är att det ska förbli så även framöver. En risk på sikt i Byggpartner är som vi ser det att entreprenörerna bakom Åhlin & Ekeroth och Flodéns framgångar säljer sina aktier och sedan lämnar Byggpartner-koncernen.

Utöver entreprenadverksamheten är Byggpartner även verksamma inom byggservice (främst renovering), byggnadsställningar och trähustillverkning. Dessa verksamheter är dock väldigt små i förhållande till koncernen som helhet.

Partneringmodellen

Partnering eller samverkansentreprenad är en entreprenadssform inom byggnadsentreprenad där byggbolaget är med från projektets start och samarbetar med kunden. Fördelar för Byggpartner är att man får ett bättre underlag för att bereda offerten när man varit med från början samt att risken är betydligt lägre då partneringprojekt i hög utsträckning sker på löpande räkning. Partneringmodellen är enligt ledningen en viktig orsak till att koncernen historiskt haft en så stabil lönsamhet.

EN TURBULENT TID

VD Sture Nilsson tillträdde sin tjänst maj 2021. Ett år senare, sommaren 2022 genomförde Byggpartner de två stora förvärven som tillsammans dubblerade koncernens storlek. Majoriteten betalades med nytrycka aktier och resten kontant. För att finansiera kontantdelen upptog Byggpartner ett banklån om 200 Mkr.

Samtidigt utlöste krigsutbrottet i Ukraina den europeiska energikrisen och därmed byggkostnadsinflationen. De kraftigt ökade priserna på byggmaterial drabbade Byggpartner hårt som i sin strävan att växa verksamheten i Mälardalsregionen tagit på sig en mängd fastprisentreprenader som efter prisstegringarna blev omöjliga att få lönsamhet i. 

Den finansiella tyngden från banklånet och fastprisentreprenaderna ledde till att Byggpartner nyligen genomförde en företrädesemission som stärkte kassan med 238 Mkr före emissionskostnader. Dessutom kvittades 61,5 Mkr av Åhlin & Ekeroth Invests tilläggsköpeskilling i emissionen. Resterande del gjordes om till ett lån som uppgår till 43,5 Mkr.

SÅ HAR FÖRVÄRVEN UTVECKLATS

Förvärvet Åhlin & Ekeroth verkar ha utvecklats bra under 2022 med stigande omsättning och bibehållen lönsamhet. Även Flodéns verkar haft stigande omsättning under 2022. Vi har dock ännu inga siffror för Flodéns lönsamhet 2022 men gissningen är att den har utvecklats betydligt svagare då de verkar ha haft en hel del fastprisprojekt.

En stor del av betalningen till säljarna av Åhlin & Ekeroth bestod av aktier som värderades till 89 kr styck mot nu på börsen rådande 11 kr. Vårt intryck är att gruppen bakom Åhlin & Ekeroth Invest ser långsiktigt på sitt engagemang men det blir intressant att se hur de agerar med sina aktier efter att deras lock-up går ut nästa sommar. 

HUR BLIR ÅTERHÄMTNINGEN?

Vi ställer oss frågande till att Byggpartner bestämde sig för att genomföra transformativa förvärv samtidigt som det fanns en tilltagande härdsmälta i delar av den egna verksamheten att hantera.

Den stora frågan framåt är dock om Byggpartner kommer att lyckas återhämta lönsamheten till historiska nivåer. Enligt ledningen prioriterar Byggpartner nu projekt som bygger på löpande räkning och därmed innebär en betydligt lägre risk. Utfasningen av gamla fastprisprojekt kommer dock att pågå om än i avtagande omfattning till någon gång under mitten av nästa år. 

Byggpartners rörelsemarginal har historiskt varit väldigt stabil jämfört mot de flesta andra byggbolag. Enligt ledningen är partneringmodellen en viktigt förklaring bakom den relativa stabiliteten.

Samtidigt som byggkostnadsinflationen drog igång under våren 2022 började även räntorna ticka uppåt vilket haft en tydligt avmattande effekt på bostadsmarknaden. Som följd har bostadsbyggandet sjunkit kraftigt sedan inledningen av 2022. Detta kombinerat med beskedet om att projekt med löpande räkning prioriteras före fastpriskontrakt borde tyda på att tillväxten skulle vara väldigt kärv för Byggpartner. Orderstocken var dock något högre vid utgången av Q1 i år än vid Q3 förra året då förvärven just tillträtts. Ledningen hänför den förhållandevis starka orderingången till en bra position inom samhällsfastigheter. Byggpartners uttalade mål är att växa omsättningen med 10% per år.

Byggpartners finansiella mål är att ebit-marginalen ska vara minst 5%. Det historiska snittet har däremot varit strax under 4%. De kommande åren tror vi dock kommer bli svagare, dels då konkurrensen om projekten borde bli hårdare under kommande år med lågt byggande. Men man bör kunna hoppas på i vart fall 3% rörelsemarginal för Byggpartner några år ut.

SÅ VÄRDERAS ANDRA BYGGBOLAG

I tabellen nedan framgår hur de större noterade nordiska byggbolagen värderas.

Bolag Avkastning 1 år % P/E 2024E EV/Ebit 2024E EV/Sales 2024E Ebit-marginal 2024E % Årlig tillväxt 2024E-2025E %
ByggPartner (Afv) -69,2 92,5 18,9 0,1 0,8 0,0
Veidekke 13,7 12,4 8,1 0,3 3,9 -0,1
Skanska -1,2 10,9 10,6 0,4 4,2 5,7
NCC 12,6 8,5 10,1 0,3 2,9 0,0
Peab -30,9 8,4 15,9 0,6 3,7 -0,9
Wästbygg -37,6 5,3 11,2 0,5 4,8 7,1
Genomsnitt -18,8 23,0 12,5 0,4 3,4 2,0
Källa: Affärsvärlden / Factset        
Definition Inkl. utdelningar Börskurs delat med vinst per aktie 2024E Bolagsvärde (börsvärde + nettoskuld) delat med rörelseresultat 2024E Bolagsvärde (börsvärde + nettoskuld) delat med omsättning 2024E Förväntad rörelsemarginal 2024E Årlig tillväxt omsättning 2024–202

2024 har Byggpartners lönsamhet inte återhämtat sig helt än men om man ser till omsättningen handlas Byggpartner till markant rabatt mot sektorn. Det är dock ett svagt argument för aktien om inte lönsamheten skulle återhämta sig.

Byggpartner skiljer ut sig mot de flesta andra noterade nordiska byggbolagen genom att inte ha en egen projektutveckling.

HUVUDSCENARIO

Vi har baserat vårt huvudscenario på följande antaganden:

  • Tillväxt – Byggmarknaden är för närvarande trög och kommer förmodligen fortsätta att vara det ett tag framöver. Byggpartners orderstock har i princip utvecklats sidledes sedan fjolårets två stora förvärv konsoliderades. Vi räknar med att Byggpartners tillväxt blir 0% under prognosperioden.
  • Lönsamhet – Historiskt har Byggpartners rörelsemarginal legat ganska stabilt strax under 4%. Framöver räknar vi med att konkurrensen blir tuffare än normalt till följd av lägre efterfrågan. Vi räknar med att Byggpartners rörelsemarginal når 3% år 2025.
  • Värdering – Vi tror att P/E 8 är en rimlig värdering för Byggpartner.

SLUTSATS

Det är uppenbart att Byggpartner har kört rejält i diket och att det inte enbart beror på yttre omständigheter. Historiskt har dock verksamheten varit väldigt fin och det verkar som att ledningen nu styr tillbaka mot det som funkat bra snarare än att jaga tillväxt. Det större av förvärven Åhlin & Ekeroth ger även ett välskött intryck.

Om Byggpartner på sikt kan komma tillbaka till sin historiska lönsamhet utan att tappa för mycket omsättning är uppsidan i aktien stor. Om man har en portfölj som inte mår dåligt av mer exponering mot bygg/fastighet så är Byggpartner en köpvärd aktie. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla analyser

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF