Prevas: Nya vägar eller gamla hjulspår?

Konsultbolaget befinner sig i förändring. 2019 har börjat fint och marginalerna har förbättrats rejält. Om man får tro VD Johan Strid kan trenden bestå. Då finns bra uppsida i aktien trots uppgången.
Prevas: Nya vägar eller gamla hjulspår? - Prevas
Konsultbolaget Prevas är verksamma inom en rad olika branscher. En av kunderna är Göteborgs spårvägar där Prevas har hjälpt till att digitalisera underhållsarbetet. Andra välkända kunder är ABB, Atlas Copco och Saab.
Prevas
Börskurs: 27,80 kr Antal aktier: 10,1 m
Börsvärde: 281 Mkr Nettoskuld: 66 Mkr
VD: Johan Strid Styrelseordförande: Bengt-Erik Lindgren

Prevas (27,80 kr) beskriver sig själva som en utvecklingspartner till företag inom utvalda branscher. Alltså en konsult som bidrar med kompetens inom bland annat produktutveckling.

Kunderna är främst verksamma inom tillverkning och Life science. Dessa två segment utgör ungefär hälften av bolagets försäljning. Koncernen grundades 1985 och har idag drygt 560 anställda. Prevas har varit noterade sedan 1998.

Historiskt sett har lönsamheten i bolaget inte varit något att skryta med. Snarare tvärtom. Men detta är något som bolaget arbetar intensivt med att få rätsida på. I augusti ifjol tillträdde nye VD:n Johan Strid som driver denna utveckling framåt.

Börsplus huvudscenario 2018 2019E 2020E 2021E
Omsättning 771 794 818 842
 – Tillväxt +4,9% +3,0% +3,0% +3,0%
Rörelseresultat 10 32 37 42
 – Rörelsemarginal 1,2% 4,0% 4,5% 5,0%
Resultat efter skatt 5 23 28 33
Vinst per aktie 0,45 2,30 2,75 3,20
Utdelning per aktie 0,00 0,00 0,00 0,00
Direktavkastning 0,0% 0,0% 0,0% 0,0%
Avkastning på eget kapital 3% 14% 14% 14%
Operativt kapital/omsättning 9% 9% 9% 10%
Nettoskuld/EBIT 5,8 1,0 0,2 -0,5
P/E 61,3 12,1 10,1 8,7
EV/EBIT 36,4 10,9 9,4 8,2
EV/Sales 0,4 0,4 0,4 0,4

Prevas hjälper sina kunder med allt från att förverkliga produktidéer till att automatisera produktion eller andra effektiviseringar. I vissa fall tar Prevas ett heltäckande ansvar för hela livscykeln och i andra fall för enskilda faser av utvecklingen. Prevas använder både sig av egna medarbetare och av underkonsulter.

Många kunder behöver även vägledning och råd hur de ska förhålla sig till lagkrav, trender och förändringar. Kunderna är verksamma inom en rad olika branscher. Allt från medicinteknik till energisektorn och försvarsindustrin.

Några exempel på kunder är ABB, Atlas Copco, Ericsson, Göteborgs Spårvägar, Hounö, Hy5, Kontigo Care, Saab, Sandvik, QuickCool, Zenicor och Volvo. Den absoluta majoriteten av försäljningen kommer från Sverige. Andra större marknader är Danmark, Norge och Tyskland.

Mer om Prevas olika segment och intäktsmodeller

Life science – Intresset för elektroniska och kommunikativa vårdlösningar ökar. Både bland vårdgivare och bland konsumenter. Prevas har lång erfarenhet inom att utveckla produtkter som exempelvis analysinstrument och annan medicinteknisk utrustning. Bolaget levererar även produktionslösningar för tillverkning av life science-produkter.

Verkstadsindustrin – Mycket handlar om smarta industrier och automation för att öka effektivitet och konkurrenskraft.

Energi. En grönare värld och förnybara energikällor är ständigt återkommande ämnen hos både företag, samhälle och individer. Prevas har verksamhet inom flera områden inom energiproduktion och energihantering.

Fordon. Likt inom energisektorn, är självkörande fordon, lägre bränsleförbrukning begrepp som används i debatten och driver på utvecklingen i sektorn. Även höga utsläppsnivåer.

Försvar. Försvarsindustrin är även den en växande. Avancerad teknik och höga krav på tillförlitlighet är några krav som Prevas menar stämmer in på deras erfarenhet och kompetens.

Telekom. Branschen förändras snabbt i takt med digitalisering och nya tekniker så som 5G. Prevas har lång erfarenhet inom denna bransch med exempelvis Ericsson som kund.

Beroende på kundens önskemål och förutsättningar för uppdraget tillämpar Prevas olika affärsmodeller. Såhär beskriver Prevas det själva i årsredovisningen:

• Åtaganden på fast eller löpande räkning med incitament
• Licens- och produktbaserade kostnader, både egna och baserat på partners produkter
• Kostnader för ramverk, laboratorium, återanvändbara komponenter med mera
• Konsumtionsbaserade månatliga avgifter (data vid uppkopplingar med mera)
• Timbaserad prissättning
• Support- och förvaltningsavgifter

Som vi skrev i inledningen har lönsamheten i Prevas historiskt sett varit väldigt medioker om man jämför med den övriga konsultsektorn. Bolagets finansiella målsättning är att uppnå en rörelsemarginal på mellan 8 till 10 procent 2020. Med tanke på att Prevas de senaste fem åren enbart snittat blygsamma 0,4 procent, kan det kännas som en utopi.

Vad den svaga lönsamheten beror på, är inte helt lätt att förstå. En förklaring kanske är att det inte har funnits någon riktig lönsamhetskultur i bolaget. Eller beror det på en dålig mix mellan fast och rörlig projektdebitering? Vad vi förstår, har en relativt hög andel av projekten och uppdragen debiterats genom fast prissättning historiskt sett. Kanske är detta en förklaring till den svaga lönsamheten? Konsultmarknaden i stort har det i alla fall inte varit något fel på. Och bolag som exempelvis KnowIT och HiQ har en väsentligt högre marginalbild.

Sedan Johan Strid tog över VD-posten i augusti 2018 har det skett en del förändringar i koncernen. Ett tema som bolaget själva har framfört har varit förenkling och decentralisering. Styrningen i organisationen har förändrats. Även sälj- och ledningsprocesserna har genomarbetats för att förenkla administrationen och öka fokus på kunder på affärer. Kort och gott effektivisering.

Prevas har även tidigare försökt sig på olika typer av effektiviseringar och omstruktureringar, men som synes har det inte fått effektivt. I vart fall inte resultatmässigt.

Prevas H1 2019 H1 2018
Omsättning 406 398
Tillväxt 2,1% 3,1%
Rörelseresultat 19,9 12,2
Rörelsemarginal 4,9% 3,1%
Vinst per aktie 1,33 0,84

Det nuvarande förbättringsarbetet fick avtryck i första kvartalet 2019 då rörelsemarginalen landade på 5,5 procent. Det var Prevas bästa kvartal resultatmässigt på hela 28 kvartal. Senast bolaget presterade ett sådant kvartalsresultat var Q1 2012. Alltså hela sju år.

Andra kvartalet landade rörelsemarginalen på 4,3 procent (3,1). Utvecklingen under första halvåret 2019 finns sammanfattad i tabellen här bredvid. Rörelsemarginalen på 4,9 procent är kanske inte något att skryta med jämfört med andra konsulter, men tittar man på hur det sett ut i Prevas historiskt är förbättringen glädjande.

Utsikterna inom bolagets olika segment är varierande. Det finns stark efterfrågan inom vissa segment medan andra visar på avmattning. Alltså blandad kompott. Generella faktorer såsom konjunkturen och löneökningstakt spelar också in.

Som i många andra konsultbolag varierar såväl omsättning som resultat på kvartalsbasis beroende på hur många arbetsdagar kvartalen innehåller. Nedan finns en sammanställning över de tre senaste åren.

Arbetsdagar 2017 2018 2019
januari – mars 64 63 63
april – juni 59 60 59
juli – september 65 65 66
oktober – december 63 62 62
Helåret 251 250 250

I vårt huvudscenario skissar vi på att omsättningen stiger 2,5 procent på helårsbasis. Andra halvåret 2019 innehåller en arbetsdag mer än samma period 2018. Lönsamhetsmässigt räknar vi med att Prevas når en rörelsemarginal på 4 procent. Det är kanske för konservativt, men med tanke på bolagets historik är det inte fel att vara försiktig. Vi räknar med att bolaget når 5 procent ett par år ut. Även det är lågt, både relativt Prevas mål och vad andra bolag i sektorn presterar. En försiktig konsultmultipel på 8 gånger rörelsevinsten ger en uppsida på 25 procent.

Är man optimist och tror att “det är nu det vänder” för Prevas så är det inte svårt att se stor potential i aktien. Skulle Prevas nå en marginal på 7 procent (även det är ganska konservativt jämfört med sektorn) och värderar vi vinsten till 10 gånger så finns en dubblering på kartan och mer därtill. Fortsätter marginaltrenden är uppsidan i aktien enkelt uttryck betydande. Om marginalerna faller tillbaka till historiska nivåer är nedsidan även den stor (pessimistiskt scenario).

Börsplus slutsats

Lönsamheten i Prevas har historiskt sett varit usel. Vi ser dock en hel del positiva tecken på att vändningen kan vara på gång. Om man ser Prevas som köpvärd eller ej beror alltså i stor utsträckning på om man tror att den positiva marginaltrenden kan fortsätta. Eller om bolaget faller tillbaka i gamla spår med svag lönsamhet. Den riskvillige gör nog inte fel som köper lite aktier här.

VD Johan Strid har köpt en del aktier sedan han tillträdde. Det gillar vi. Strid köpte aktier så sent som den 23 september. Då har i princip hela Q3 passerat. Magkänsla eller ej. Strid äger numera 1,4 procent av aktierna i bolaget.

Aktien har dock gått starkt vilket gör att vi fegar ur och stannar vid en neutral rekommendation.

Prevas tio stösta ägare Kapital Röster
Länsförsäkringar 12,8% 21,4%
Göran Lundin 12,7% 15,9%
Helena Lundin 5,38% 3,28%
Avanza Pension 5,05% 3,07%
Ann Stillström 4,98% 3,03%
Magnus Lundin 4,41% 2,69%
Nordnet Pensionsförsäkring 4,18% 2,54%
Ulrika Grönberg 3,83% 2,33%
Björn Andersson 3,29% 7,42%
Unionen 2,97% 1,81%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF