Aktierna som går starkast på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte att stiga vid lunchtid på tisdagen.

Sektorsvis gick det bäst för gruv- och hälsobolag där Astra Zeneca stod som vinnare inom storbolagsindexet efter positiva resultat från en lungcancerstudie i fas 3 kring storsäljaren Tagrisso.

Klockan 12.40 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit 1,7 procent till nivån 1.524. Aktier för nästan 11 miljarder kronor hade då omsatts. På kontinenten var DAX i Frankfurt upp 1 procent medan CAC40 i Paris handlades kring nollstrecket.

Inom storbolagsindexet OMXS30 noterades Astra Zeneca i toppen med en uppgång om 8 procent. Läkemedelsbolaget presenterade på långfredagen ett positivt utfall för Adaura-studien i fas 3 vid adjuvant behandling av icke-småcelllig EGFR-muterad lungcancer. Resultaten hade tidigare planerats till 2022 och därmed tidigare än beräknat.

Bättre för dagen gick det även för Boliden som stärktes 4,4 procent medan Autoliv var upp 4 procent. Investor handlades upp 3,2 procent.

På förlorarsidan backade Skanska 1,2 procent följt av Handelsbanken som retirerade marginellt.

Bolag inom hälsovårdssektorn gick överlag starkt. Sobi, som under måndagen meddelat en omvänd vinstvarning, steg 9 procent. Bolaget har sett en ökad efterfrågan i mars i samband med coronapandemin och intäkterna för det första kvartalet väntas uppgå till 4.630 miljoner kronor. I snitt spådde totalt fem analytiker intäkter om 3.954 miljoner kronor för perioden, enligt en sammanställning av Infront från början av mars.

Forskningsbolaget Pledpharma, som kursmässigt haft det tufft efter oron kring biverkningar för läkemedelskandidaten Pledox, avancerade 53 procent. Pareto har under tisdagen kommit ut med en ny analys efter bakslaget i samband med förra veckans besked att fas 3-programmet stoppas under det tredje kvartalet. Den nya riktkursen är satt till 22 kronor (58). Sedan årsskiftet är aktien ned omkring 60 procent.

Bioteknikbolaget Bioinvent rapporterar i fas 1-delen av en fas 1/2a-studie med läkemedelskandidaten BI-1206 i kombination med rituximab på en fullständig respons hos en patient med blodcancerformen follikulärt lymfom. Aktien belönades med en uppgång på 10 procent.

Gruvbolag gick även märkbart starkt. Lunding Mining steg 4,6 procent medan Endomines var upp 13,2 procent. Gruvprospekteringsbolaget Josemaria klättrade 2,5 procent.

Spotpriset på guld handlades kring årshögsta nivåer till strax över 1.700 dollar per uns, motsvarande en uppgång om cirka 0,5 procent för dagen. Semafo avancerade 9 procent samtidigt som Lundin Gold handlades upp 10 procent.

Spelbolagen, som den senaste tiden haft det tufft i spåren av inställda sportevenemang som en konsekvens av coronaviruset, steg på tisdagen. Pareto har i en färsk analys konstaterat att högre sportboksmarginaler och kasino delvis kompenserat för bortfallet från de inställda sporteventen, men att de positiva faktorerna kan vara övergående. Analyshuset behåller sina köprekommendationer för Leo Vegas, Kambi, och Kindred, men har sänkt riktkurserna något.

Trion utvecklades blandat med en nedgång på drygt 2 procent för Kambi och en uppgång med nära 5 procent för Leo Vegas. Kindred avancerade 2 procent.

NCC steg 0,7 procent. Bygg- och anläggningsbolaget har fått sin rekommendation höjd till köp av ABG Sundal Collier som ser potential i aktien efter stor kursnedgång. Riktkursen sänks dock till 165 kronor (175). NCC har som mest varit ned dryga 30 procent sedan årsskiftet, men har återhämtat sig och är nu ned cirka 5 procent sedan början av året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets