Spararna tankar i SBB – ”många satsar på bottenfiske”

Såväl Avanzas som Nordnets privatsparare valda att bottenfiska aktier i SBB i maj. Även Investor och Tesla lockade spararna.
Andersson och Bratt om Ukrainakonfliktens effekt på börsen
Nicklas Andersson och Frida Bratt. Foto: Avanza, TT & Nordnet.

Under maj gjorde privatspararna 28 200 affärer per dag, en minskning med 26% jämfört med samma månad i fjol. Månaden inleddes också med en historisk flash crash, där börsen dök närmare 8% under några få minuter. Efter en tuff start under månaden har dock börsen återhämtat sig och ligger nu marginellt på plus.

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson menar att den ökade riskviljan har gått hand i hand med fallande marknadsräntor och att börsen sätter sin tilltro till en mjuklandning i ekonomin.

”Årets mest utdelningstäta månad för storbolagen ser ut att bjuda på en efterlängtad uppgång. Efter en nedgång på 15% för OMXSGI fram till mitten av maj så bidrog fallande marknadsräntor till en välbehövlig vitamininjektion för riskaptiten varpå börsen steg 11%. Trots denna svängiga börsmiljö fortsätter privatspararna att nettoköpa aktier”, säger han.

Nordnets sparekonom Frida Bratt påminner dock om att månaden i mångt och mycket präglats av oro för högre inflation, nedstängningar i Kina och stigande räntor.

”Rädslan för stagflation överskuggar allt annat just nu och den stora knäckfrågan är förstås om vi nått botten. Det i sin tur beror på hur mycket av den kommande avtagande ekonomiska tillväxten som börsen tagit ut i förtid”, säger hon.

SBB, Investor och Tesla lockar

Hos både Avanza och Nordnet toppar SBB köplistan för maj. Intressant hos Avanza är att även SBB D tar sig in på köptoppen, på plats sex.

”Fastighetssektorn har upplevt motvind på börsen under året där stigande räntor varit en starkt bidragande faktor. Under maj när marknadsräntorna föll tillbaka markant fick dock sektorn förnyad energi. SBB som underpresterat fastighetssektorn i år och inte orkat stiga i takt med sektorkollegorna senaste tiden har parkerat sig i botten av storbolagslistan”, säger Nicklas Andersson och fortsätter:

”Privatspararnas förtroende för SBB är dock till synes cementerat och antalet ägare har ökat 44% under året. Den troliga förklaringen till månadens köp handlar om att bottenfiska en eftersläntrare i en sektor med ljusglimtar samt förhoppningar om indexinkludering i OMXS30.”

Även Frida Bratt menar att många sparare under månaden satsade på bottenfiske, i exempelvis SBB.

”Aktien har haft en usel utveckling i år vilket gör att den nu handlas till kraftig substansrabatt, och det tar spararna fasta på”, säger Frida Bratt.

Hos Avanza kommer Investor och Tesla på en andra- respektive tredjeplats på köptoppen.

”En tydlig röd tråd på köplistan är att privatspararna tankar aktier i sina favoritbolag som inte hängt med börsen i maj. Topptrion SBB, Investor och Tesla attraherar tillsammans var tredje köpkrona samtidigt som de utgör de mest ägda aktierna i Sverige och USA hos Avanza”, säger Nicklas Andersson.

För Nordnets del ligger Investor även här på en andraplats medan Tesla ligger på plats fem på köptoppen.

”Alla elbilstillverkares skyhöga värderingar har pressats i teknikraset. Men man ska komma ihåg att Tesla skiljer ut sig i det att man gör stora vinster och fortsätter leverera starka rapporter”, säger Frida Bratt.

Avanzas säljlista toppas av Swedish Match följt av LeoVegas och Volvo Cars.

”Säljlistan toppas av två budaktuella bolag där privatspararna tackat för kaffet och återinvesterat överskottet i månadens eftersläntrare. Detta trots att båda aktierna handlas en bit under respektive budnivå. Det handlar om amerikanska Philip Morris som uppvaktat Swedish Match med en budpremie på 39% och MGM Resorts som uppvaktat LeoVegas med en budpremie på 44%. Frågan är om det vi nu ser är början på en förvärvsvåg på Stockholmsbörsen”, säger Nicklas Andersson.

Hos Nordnet toppar Embracer, SKF och Astra Zeneca säljlistan.

”Spararna har köpt defensiva aktier som Tele2, Telia och Astra Zeneca under våren. I maj återfinns de dock på säljlistan när många vill hämta hem lite vinst efter uppgången i kurserna för att lindra lite blodspillan. Av samma anledning säljs Lundin Energy och Saab av”, säger Frida Bratt.

 

Mest köpta hos Avanza Mest sålda hos Avanza
SBB B Swedish Match
Investor B LeoVegas
Tesla Volvo Cars
Skanska Embracer
Creaspac Lundin Energy
SBB D AstraZeneca
Swedbank SAAB B
Thule SSAB B
Storskogen H&M
Truecaller Telia Company
Mest köpta hos Nordnet Mest sålda hos Nordnet
SBB Embracer
Investor SKF
Nibe Astra Zeneca
Skanska Volvo Cars
Tesla Telia Company
Castellum Industrivärden
H&M Nordea
Kinnevik Lundin Energy
SSAB Lundbergs
Storskogen Saab
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.