Alla Affärsvärldens analyser vecka 1

Analyser av Byggmax, SBB, Scandi Standard, Swedencare, Energy Save, Byggfakta, Sydsvenska Hem samt Afv-portföljen, Krönika, Så värderas OMXS30-bolagen, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen och rapportkalender vecka 2.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 1 - Vecka1.2024

Byggmax

Byggvaruhuskedjan har haft det kämpigt sedan efterfrågan bromsade in efter pandemin. Byggmax har dock tagit marknadsandelar. Sedan i somras har koncernen en ny VD. Kan höjningen av ROT-avdraget under 2024 få fart på marknaden igen.

SBB

Att SBB skjuter upp räntebetalningarna på bolagets hybridobligationer stärker intrycket av att relationen med kapitalmarknaden är bränd under överskådlig framtid. Alltmer hänger nu på att bankerna ska överta en betydande del av SBB:s obligationsfinansiering – totalt 50 miljarder kronor.

Scandi Standard

Kycklingbolaget Scandi Standard börjar få ordning på marginalerna igen och har presenterat nya finansiella mål. Den förlusttyngda danska rörelsen har bättrat resultatet en hel del senaste året. I mellandagarna skedde en storaffär i branschen.

Swedencare

Sommaren 2023 lade tyska Symrise ett budpliktsbud på djurhälsovårdsbolaget Swedencare uppgående till 37,50 kronor. Symrise har under hösten ökat sitt ägande och köpte nyligen ytterligare 5% av bolaget till betydligt högre kurs.

Energy Save

Värmepumpsleverantören Energy Save träffade i höstas ett spännande samarbetsavtal med Harald Mix värmepumps-satsning Aira. Kanske är det dags att köpa den tidigare kursraketen igen.

Byggfakta

Ett konsortium av huvudägarna lägger ett bud på mjukvarubolaget Byggfakta Group uppgående till 46 kronor per aktie. Det motsvarar en premie på 30,7% och värderar hela bolaget till runt 10 miljarder kronor. Detta är det nioende uppköpet av bolag som gjorde IPO under 2021.

Sydsvenska Hem

Aktien handlas till nästan 50% rabatt mot substansvärdet men frågan är om Sydsvenska Hems spretiga fastighetsbestånd med närmre 20% vakansgrad förtjänar att värderas med ett direktavkastningskrav så lågt som 5%.

Afv-portföljen 2023

Det såg länge mörkt ut men till sist blev ändå 2023 ett ovanligt bra börsår. Vår Afv-portfölj slog index och har nu avkastat nästan 18% per år sedan starten.

Afv-portföljen slår index

Det har gått åtta år sedan startskottet för Afv-portföljen. Med 18% i årlig avkastning har den utklassat jämförelseindex med 7 procentenheter. Enligt Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson har en defensiv inställning varit en vinnande faktor – och analyschefen Daniel Svensson lyfter fram den bransch där han tror på revansch 2024.

Krönika

När man analyserar samtiden och framtiden så blir det lätt ett negativt fokus, särskilt när fokus är politik och makro. Men det finns också alltid ljuspunkter och då särskilt i det lilla – välskötta företag, duktiga människor och inkrementella tekniska framsteg. Det här är en krönika om några ljuspunkter som gör att man bör se glaset som halvfullt. Svenska företagare och ungdomar är två källor till optimism. Och ovanpå det finns det många köpvärda aktier där ute.

Så värderas OMXS30-bolagen

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 steg runt 17% år 2023. Hur värderas aktierna på vinstprognoserna för 2024 och vilka aktier har Affärsvärlden köpråd på?

Investeraren

Det finns tendenser till en AI-bubbla på börsen – men inte bland jättarna som tokrusat 2023. Och det finns mer att hämta, enligt techförvaltaren Inge Heydorn.
”Jag tar nog i när jag säger det men framgångssagan AI kommer att fortsätta till 2030. Det vi ser nu är bara början”, säger han till Afv.

Råduppföljning

En förtjänstfull genomgång av preferens- och D-aktier bidrog starkt till omgången, med fem av sex rätt. I övrigt var det bra att avstå Humana som strax efter analysen rasade på indraget tillstånd. Vi kan även konstatera att IT-konsulter inte har varit i ropet på börsen senaste året.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i Rusta, Vestum, Corem och Scandi Standard.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 2

Kommande vecka rapporterar Dustin och utdelning är att vänta från Bilia. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 2.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco