Alla Affärsvärldens analyser vecka 23

Analyser av SCA, Holmen, Kontraktstillverkare, Viaplay, Fenix Outdoor, Swedencare, Clas Ohlson, Genesis IT, Bilia, samt Rådändringar, Afv-portföljen, Krönika, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen, nytt poddavsnitt och rapportkalender vecka 24.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 23 - Vecka.23.2023

SCA

Kan skogspriserna fortsätta stå emot gravitationen från högre räntor? Om svaret är ja så är SCA en köpvärd aktie. Och det ska till en rätt stor kollaps av priserna på skogsmark för att nedsidan ska vara jättestor.

Holmen

Det är lätt att se uppsida i Holmen-aktien så länge inte skogspriserna faller. Samtidigt ser riskerna förknippade med prisfall något högre ut för Holmen än för SCA som har ett nordligare bestånd.

Kontraktstillverkare

Flera av de nordiska kontraktstillverkarna har varit riktiga kursraketer på börsen under de senaste åren. Affärsvärlden har haft lyckosamma köpråd på mer än en handfull av aktierna. Efterfrågan i kundledet är fortsatt god och än så länge syns inga tydliga tecken på någon avmattning.

Viaplay

Det går att räkna hem Viaplay hjälpligt på de nordiska tillgångarna efter kurskollapsen. Men givet emissionsrisker och annat kanske potentialen ändå inte räcker.

Fenix Outdoor

Får analytikerna rätt handlas Fenix under 9 gånger nästa års rörelseresultat. Det är ovanligt billigt – men kanske behöver lågkonjunktur och de stora varulagren i värdekedjan betas av innan aktien får sin uppvärdering.

Swedencare

Tyska ingrediensbolaget Symrise lägger ett budpliktsbud på Swedencare. Det motsvarar en negativ premie på 11% jämfört med måndagens stängningskurs. Hur ska man se på budet?

Clas Ohlson

Prylkedjan lanserar ett nytt kostnadsprogram som ska sänka kostnaderna med 100 Mkr men till stor del verkar bestå av redovisningseffekter från misslyckade(?) IT-satsningar som nu skrivs ned. Förmodligen är bolagets oförmåga att föra vidare ökade inköpskostnader till slutkund det verkliga problemet.

Genesis IT

Affärsvärlden har under flera år kritiserat bolagsstyrningen i mjukvarubolaget Genesis IT. Transparensen är dålig och i våras drog styrelsen in utdelningen trots att Genesis har en tydligt överkapitaliserad balansräkning. Nu lägger huvudägaren Stenvalls Trä ett bud på hela bolaget. Hur skall man se på budet?

Bilia

Nybilsförsäljningen bromsar in på grund av högre räntor och svagare köpkraft hos konsumenterna. Bilia-aktien värderas dock lågt och bolagets serviceaffär rullar på. Är aktien köpvärd?

Rådändringar

Analyser är delvis färskvara. När det hänt mycket med börskursen och/eller i verksamheten så kan det ofta vara läge att se över ursprungsrådet. Idag byter Afv fot om två bolag.

Afv-portföljen

Den som är satt i skuld kan falla fritt. Se Viaplay. Hur ser det ut för portföljen?

Krönika Svenska kronan

Heder åt Riksbanken och ledande nationalekonomer som erkänner att de inte förstår valutor och i synnerhet inte kronans svaghet. Andra låter mer tvärsäkra men har åsikter som spretar väldigt. Bland annat pekas SBB nu ut av många som ett tungt sänke för kronan. För mig är SBB ett ointressant spår. Istället har jag min egen lilla teori om varför kronan långsiktigt förlorar värde mest hela tiden.

Börsgolvet

Tävlingen “Vem får mest” leds överlägset av ett gäng lifescience-garanter med famnarna fulla. Corparna letar mat och till-salu-skyltarna kantar Stockholmsbörsen. Sommaren har börjat!

Investeraren Kvalitetsaktiepodden

Värdeinvesteraren Ola Brageborn är en av profilerna bakom Kvalitetsaktiepodden. För Affärsvärlden berättar han om sin syn på börsens kontraktstillverkare och ger sin bild av kurshaverierna i SBB och Embracer.

Investeraren Evli

“Den klassiska 60/40-portföljen fungerar inte längre”, säger Jesper Roslund, ansvarig för alternativa fonder på Evli, som nu vill göra det möjligt för fler att investera i onoterat.

Råduppföljning

Det var helt rätt att köpa medicinteknikbolaget Bonesupport som utvecklats starkt både operativt och på börsen. Det var samtidigt rätt att sälja SAS som fortsatt har det kämpigt.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Senaste veckorna har intressanta transaktioner bland annat skett i New Wave Group, BHG Group, Corem, Assa Abloy, Readly, Viaplay, Micro Systemation, CTT Systems och OEM International.

Nytt poddavsnitt

I veckans Affärsvärlden Analys hör vi Peter Benson, Joakim Hellquist och Daniel Zetterberg diskutera SBB, Balder, SEB, SCA och Holmen.

Viktigaste bolagshändelserna vecka 24

Kommande vecka rapporterar Candles Scandinavia, ScandiDos, Imsys och My Beat. Utdelningar är att vänta från bland annat G5 Entertainment, Gränges och Lundin Gold. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 24.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.