Alla Affärsvärldens analyser vecka 40

Analyser av Cloetta, Securitas, Bactiguard, ABAS Protect, SBB, Linc, Nobia, Aker Carbon Capture, Castellum, Mycronic, Betsson samt Krönika börsbolag strategier, Börsgolvet, Investeraren, Råduppföljning, Insiderkollen, IPO-guiden och rapportkalender vecka 41.
Alla Affärsvärldens analyser vecka 40 - Vecka40.Afv

Cloetta

Affärsvärlden benar ut vad Cloettas miljardinvestering i en ny fabrik innebär under kommande år. Och hittar en aktie som värderas till 7 gånger 2026 års rörelseresultat.

Securitas

Det lär ta tid att få ordning på det dyrköpta förvärvet av Stanley Security. Den tålmodige ser dock en relativt stabil och konjunktursäker verksamhet med stor uppsida på några års sikt.

Bactiguard

Medicinteknikbolaget Bactiguard är i hög grad beroende av bolagets avtal med BD. I våras utökades avtalet med medicinteknikjätten Zimmer Biomet. Potentialen är lockande men de stora intäkterna ligger en bit fram i tiden.

ABAS Protect

Stängsel- och grindleverantören ABAS Protect ska notera sig på Spotlight Stock Market. Pengarna från nyemissionen ska gå till att finansiera bolagets ambitiösa tillväxtplaner. Är teckningskursen tillräckligt låg för att locka oss att teckna? Sista teckningsdag är tisdag 18 oktober.

SBB

Att SBB:s obligationer handlas till högre räntor än andra större fastighetsbolag är en varningssignal att ta på allvar. Liksom att blankarna fortsätter öka sina positioner.

Linc

Hälsovårdsinvesteraren Bengt Julanders investmentbolag Linc handlades till en rejäl substanspremie efter noteringen ifjol. Nu värderas aktien kring substansvärdet. Bolaget har en rad intressanta innehav med lockande potential samt en stor kassa.

Nobia 

Köksbolaget Nobia har pressats rejält på börsen under 2022. Aktien handlas nu till de lägsta kursnivåerna sedan finanskrisen våren 2009. Högre räntor och minskad köpkraft hos konsumenterna är en förklaring. Bolagets stora fabriksbygge i Jönköping är en viktig investering som skall stärka marginalerna.

Aker Carbon Capture

Koldioxidinfångning är en etablerad teknik som kan spela stor roll i klimatomställningen. Särskilt för vissa industrier som cement. Norska Aker Carbon Capture ligger långt framme och kan bli en vinnare.

Castellum

Fastighetsjättens VD och tidigare största ägare Rutger Arnhult har överbelånat sig och förlorar nu greppet om Castellum när hans ägarbolag tvingats sälja aktier för 4,6 miljarder kronor till Roger Akelius.

Mycronic

Mycronic har med viss framgång parerat en inbromsning inom maskritare för bildskärmar. För att komma tillbaka till en rörelsemarginal norr om 20% behöver detta ben dock vakna ur sin slummer.

Betsson

Speloperatören Betsson presenterade igår en omvänd vinstvarning då både intäkter och resultat väntas överstiga marknadens förväntningar för tredje kvartalet. Utvecklingen drevs av hög kundaktivitet samt en solid sportboksmarginal. Aktien värderas fortsatt attraktivt.

Krönika

I förra veckans krönika hävdade jag bland annat att ”det är superviktigt att undvika bolag med tokiga strategier”. Vänner av ordning (alltså flera läsare) har undrat vad detta betyder. Vad är tokiga strategier och hur känns de igen?

Börsgolvet

Blankarattacker, finansieringsfiaskon och som grädde på moset en gigantisk gasläcka. Hösten 2022 fortsätter att leverera!

Investeraren

Peder Du Rietz förvaltar fonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. För Affärsvärlden berättar han om varför han har gjort helt om i fonden och vad han verkligen inte vill ha i portföljen just nu.

Råduppföljning

Det var helt rätt att teckna Emilshus Pref som utvecklats starkt. Köprådet i Halmslätten blev också väldigt bra efter ett bud från Catena. Dessutom var det rätt att sälja både Svolder och Troax som båda sjunkit mer än börsen. Affärsvärlden avrådde också från att teckna serieförvärvaren Storskogen som fallit 75% sedan IPO ifjol.

Insiderkollen

Afv går igenom alla aktuella insynsaffärer. Förutom ett par ofrivilliga försäljningar har intressanta transaktioner har bland annat skett i Sinch, Evolution och Creaspac.

IPO-guiden september

Aktiviteten på IPO-guiden är fortsatt låg. I september noterades RMD på Spotlight. Inga bolag har än så länge planerad handelsstart i oktober. Men i november kommer minst ett bolag att noteras.

VIKTIGASTE BOLAGSHÄNDELSERNA VECKA 41

Under veckan rapporterar bland annat Dustin, Creades och Öresund. Beijer Ref, Husqvarna, Creades och Resurs är några av bolagen som delar ut. Här listar Affärsvärlden alla bolagshändelser vecka 41.

DU TJÄNAR MER PÅ ANALYS FRÅN AFFÄRSVÄRLDEN

Prenumeranter har full tillgång till:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.