Analytiker: Köpläge i Saab vid schweiziskt nej

På söndag hålls folkomröstningen i Schweiz om huruvida landet ska köpa stridsflygplanet Gripen. Om nej-sidan vinner kan Saabs aktie falla ordentligt, spår Swedbanks analytiker Mats Liss.

De senaste opinionsundersökningarna indikerar ett litet övertag för nej-sidan i folkomröstningenom huruvida Schweiz ska köpa Gripen. Om det även skulle bli utfallet så kan Saab-aktien tappa så mycket som 15 kronor på börsen, säger Swedbanks analytiker Mats Liss till Swedbanksajten Aktiellt.

”Även om det lutar åt ett nej i söndagens folkomröstning i Schweiz, och marknaden också räknar med det, väntar vi oss att kursreaktionen blir negativ. Enligt vår bedömning kan aktien falla med så mycket som 15 kronor. Det gör att ett köpläge öppnar sig för den långsiktige”, säger Liss.

Ett nej i Schweiz kan även påverka Brasiliens köp av 36 Gripenplan negativt, men mycket osäkerheten kring Gripen är diskonterad vid dagens kursnivåer, bedömer banken.

Försvarspolitiken och försvarsbehoven har i ljuset av händelserna i Ukraina hamnat högt upp på agendan i hela Europa efter att ha varit i skymundan och det gynnar Saab och hela försvarsindustrin, menar Swedbank.

Därutöver står många länder inför beslut om inköp av stridsflygplan de kommande åren och ”med tanke på Saab Gripens pris/prestanda har Saab goda chanser att ta hem affärer”, skriver banken som har rekommendationen köp och riktkursen 210 kronor.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets