Basebollpamp bränd på Saab-blankning – back 192%

Saab är ett av bolagen som gått bäst på Stockholmsbörsen sista året. Men desto mer smolk i bägaren är det för Point72 Asset Management som blankat aktien och nu är back 192%.
Basebollpamp bränd på Saab-blankning – back 192% -
Den amerikanske dollarmiljardären Steven A. Cohen tror inte på SAAB. Foto: Montage/AP/TT

De geopolitiska spänningarna i omvärlden har gjort att Saab har medvind. Aktien är upp med drygt 113% på rullande tolv månader.

Någon som inte gläds över bolagets värdeökning är amerikanska hedgefonden Point72 Asset Management. Point72 tog en kort position i Saab i oktober 2020. Nu ligger den uppskattade avkastningen på minus 192%, enligt ägardatabasen Holdings. Då tar Holdings inte hänsyn till eventuella mottagna utdelningar.

Visserligen förvaltar Point72 tillgångar på drygt 27 miljarder amerikanska dollar, vilket gör att Saab-förlusten på drygt 608 miljoner kronor kanske inte känns så farlig.

Äger basebollag

Point72 grundare, VD och styrelseordförande är den amerikanske miljardären Steven A. Cohen. Affärstidningen Forbes bedömer att han har tillgångar värda drygt 17,5 miljarder amerikanska dollar, vilket placerar honom på plats 96 över världens rikaste människor. En stor del av förmögenhet skapade han under sin karriär på egna firman SAC Capital, som han tvingades stänga ned år 2013 efter att ha dömts för insiderbrott. Samma år startade han istället Point72 där han har fortsatt göra sina investeringar.

Steve A. Cohen är sedan 2020 även majoritetsägare till det amerikanska basebollaget New York Mets, som han betalade 2,4 miljarder amerikanska dollar för.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.