Cementa lämnar in ny ansökan för brytning i Slite

Cementa har ansökt om fyra års tillstånd för fortsatt kalkstensbrytning på gotländska Slite, enligt ett pressmeddelande.
Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland.
Cementas cementfabrik och kalkbrott i Slite på Gotland. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Nuvarande tillfälliga tillstånd löper ut vid årsskiftet, varför bolaget söker om ett så kallat verkställighetsförordnande. Kring årsskiftet 2022/2023 planerar Cementa även att lämna in en långsiktig ansökan.

”Att ha en tryggad inhemsk försörjning av viktiga insatsvaror till samhällsbyggandet i Sverige är ett högaktuellt ämne utifrån landets beredskapsförmåga, och cement är inget undantag. Här är Slitefabriken helt avgörande både idag och på sikt. Utvecklingen framåt kommer att vara beroende av en god samverkan med myndigheter och politik”, kommenterar Magnus Ohlsson, VD för Cementa.

Tillverkningen i Slite står för runt 75% av den cement som används i Sverige och utan den kan inte tre av fyra bostäder byggstartas, enligt en konsekvensanalys från branschorganisationen Byggföretagen från förra året.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.