Danske Bank: ”Tre ruggiga chocker för svensk ekonomi”

I Danske Banks konjunkturprognos lyfts "tre ruggiga chocker" för svensk ekonomi. Inflationen, räntan och elpriset - men en ljusning spås nästa år.
Danske Bank: ”Tre ruggiga chocker för svensk ekonomi” - Therese Persson Michael Grahn
Danske Banks makroanalytiker Therese Persson och chefekonom Michael Grahn.

Banken spår att på kort sikt kan hushållens bolånekostnader tredubblas, beroende på hur mycket Riksbanken höjer räntan.

“Det blir kämpigt under hösten och två väldigt jobbiga kvartal innan vi ser ljuset, men det kan faktiskt bli ännu värre om det spiller över på arbetsmarknaden”, säger Danske Banks chefekonom Michael Grahn i konjunkturprognosen Nordic Outlook.

“Efterfrågan på arbetskraft har varit hög men arbetsmarknaden är sencyklisk så det är viktigt att hålla koll på faktorer som varsel och anställningsplaner”, menar makroanalytiker Therese Persson.

ARBETSLÖSHETEN ÖKAR

Inom näringslivet är det endast tillverkningsindustrin och tjänstesektorn som planerar att anställa. Byggsektorn planerar att hålla arbetskraften oförändrad och detaljhandeln planerar att dra ner personalstyrkan.

“Vi tror tyvärr att det bara är en tidsfråga innan det börjar synas i arbestlösheten, framförallt i de konsumentnära delarna”, säger Therese Persson.

Danske Bank har en mer pessimistisk syn på konjunkturbilden än Riksbanken och tror att arbetslösheten går upp till 8,2% nästa år, mot Riksbankens prognos på 7,9%.

INGEN LÖNESPIRAL

När det gäller löneavtalen tror inte banken att vi står inför den löneprisspriral med höga kompensationskrav som många pratat om.

“Visst kan lönetillväxten komma upp mot 3% men frågan blir nog inte om jag ska få en kompensation för den höga inflationen, utan snarare ‘Har jag jobbet kvar?’ och då blir det en helt annan diskussion”, menar Michael Grahn.

Banken spår att vi får leva med 10% inflationstakt till slutet av året, men att KPIF sedan vänder ner till i snitt 3,9% 2023, att jämföra med 7,4% 2022. Nedgången skulle främst drivas av en mängd internationella priser som är på väg ner, bland annat priset på olja, bensin, fraktkostnader och insatsvaror.

“När det gäller kronan håller vi fast vid vår långsiktiga vy att den kommer fortsätta försvagas, främst gentemot dollarn”, tror Michael Grahn.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.