Dystert för modehandeln

Klädhandelns försäljning minskade i april. Även försäljningen i skobutikerna visar en nedgång.

Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt i jämförbara enheter och i löpande priser, sjönk med 3,8 procent under april jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en nedgång med 0,7 procent. Försäljningen av kläder i e-handeln sjönk med 8,1  procent.

Sett till utvecklingen hittills i år, januari-april, har försäljningen av kläder minskat med 1,0 procent. Skoförsäljningen har ökat med 7,1 procent. Försäljningen av kläder som säljs via e-handel, mätt i löpande priser, minskade med 8,1 procent jämfört med samma månad förra året. Sett till utvecklingen hittills i år, januari-april, har försäljningen av kläder via nätet minskat med 2,1 procent.

”Skohandelns svaga minskning får ändå ses som ett styrkebesked när april förra året var så stark som plus 16,5 procent”, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil. Kläder hade också en relativt stark jämförelsemånad med en aprilökning förra året på 4,3 procent.

”Internetaktörer uppger att även de hade en stark tillväxt i april förra året som förklarar den dåliga utvecklingen för årets april”, avslutar Mikael Sandström.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.