Emissionsguiden hissar en flagga i Sanionas nyemission

Biotechbolaget Saniona vill ta in 141 Mkr genom en företrädesemission av units. Emissionsguiden hissar en flagga.
Emissionsguiden hissar en flagga i Sanionas nyemission - Saniona
Saniona tar in 141 Mkr i en företrädesemission. Emissionsguiden hissar en flagga.

Saniona har publicerat villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra bolaget 140,9 Mkr före emissionskostnader (som uppgår till 16 Mkr).

De primära skälen till att Saniona tar in pengar är för att återbetala utestående lån, utveckla läkemedelskandidaten SAN711 och andra delar av sin projektportfölj.

Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen.

Dåligt garantiupplägg

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Cirka 78 Mkr av emissionen är säkrad genom bottom-up-garantier. Det innebär att majoriteten av likviden bolaget kan få in kommer från bottengarantier, vilket renderar en flagga.

VD Thomas Feldthus har inget att invända mot flaggan.

”Det är korrekt att garantin är en bottom-up-garanti”, uppger han för Afv.

Hur insiders agerar

Teckningsåtaganden har säkrats motsvarande 5,6 Mkr, samt garantiåtaganden om 78 Mkr. I bolagets pressmeddelande om villkoren framgår inte hur styrelse eller ledning avser agera i emissionen. Detta hade kunnat rendera en flagga om bristfällig information. Efter kontakt med VD Thomas Feldthus framgår dock att hela styrelsen, inklusive VD, kommer teckna i emissionen. Så även delar av ledningen. Det ses som positivt. Vi hade önskat att denna information fanns med i de publika villkoren, men stannar vid en upplysning.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets