Emissionsguiden hissar tre flaggor i Episurfs företrädesemission

Medicinteknikbolaget Episurf Medical genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 120 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar tre flaggor.
Emissionsguiden hissar tre flaggor i Episurfs företrädesemission - Episurf
Episurf Medicals styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 22 maj. Episurfs produktserie Episealer består av implantat som opereras in i patienter för att behandla brosk- och benskador i knän och fötter. Till höger VD Pål Ryfors.

Episurf Medical har fastställt villkoren för sin företrädesemission av units som kan tillföra medicinteknikbolaget 120,2 Mkr före emissionskostnader.

Kapitalanskaffningens motiv är att kommersialisera bolagets knä- och fotledsimplantat, driva på en regulatorisk process i USA och fortsätta den kliniska utvecklingen. Kapitalet ska även gå till löpande drift.

Emissionsguiden hissar tre flaggor för emissionen

STOR RABATT (INITIALT)

Stor rabatt vid riktad emission är en klar varningssignal. Men även vid företrädesemission så visar det på stor ovilja från garanter och/eller befintliga storägare att ställa upp.

Teckningskursen är satt till 3,60 kr per unit, motsvarande 0,24 kr per aktie. Det innebär en rabatt på 40,5% (TERP) kontra aktiekursen innan villkoren publicerades. Rabatten är högre än vad vi vanligtvis ser i jämförbara bolag. Utöver 15 aktier innehåller varje unit även 6 teckningsoptioner av serie TO13 B.

Episurfs VD Pål Ryfors kommenterar:

”Rabatten till TERP är marknadsmässig och i linje med det som ses i bolag i liknande stadium av sina kommersialiseringsresor. Det är dessutom att föredra att annonsera emissionen med fasta villkor (snarare än en så kallad ’double-discount’) då man som aktieägare kan ta ställning till emissionen redan vid annonsering och vet vad utspädningen faktiskt blir.”

DÅLIGT GARANTIUPPLÄGG

Så kallad bottom-up-garanti är alltid en varningsflagga. Även en top-down-garanti kan vara dålig om det är alltför onödigt, dyrt och/eller med fel garanter.

Episurf har mottagit garantiåtaganden på 73 Mkr (60,7% av emissionen). Det handlar om bottengaranti vilket leder till en flagga. Till garanterna utgår en ersättning av garanterat belopp på 12% i kontanter eller 14% i units.

Pål Ryfors kommenterar:

”Garantiupplägget är i linje med liknande transaktioner och ser till att bolaget, tillsammans med teckningsåtaganden och avsikter att teckna, kommer upp till en säkerställd emissionslikvid som kan användas till genomtänkta och väl valda investeringsområden och ger bolaget en tillräcklig kassa.”

BRISTFÄLLIG INFORMATION

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vad emissionskostnaderna uppgår till framgår inte, förutom kostnaderna för garantiåtaganden.

Det hade vidare varit bra om Episurf specificerat hur stor andel av emissionen som är täckt av teckningsåtaganden respektive avsiktsförklaringar om att teckna.

”Uppdelningen på åtaganden vis-a-vis avsiktsförklaringar samt uppskattade emissionskostnader kommer återfinnas i prospektet. Det är sällan att det inkluderas i PM som annonserar emissionen”, uppger Pål Ryfors.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt prospekt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco